KABA

Rafting – sve popularnija aktivnost za bijeg od svakidašnjeg stresa

Ljetna sezona već je u punom tijeku, a kao jedna od aktivnosti koje zanimaju posjetitelje ističe se rafting. Ova riječna eksplozija adrenalina primamljiv je bijeg od svakidašnjeg stresa te sve više turista pokazuje interes za takav oblik zabave. Ljubitelji adrenalina u njemu pronalaze mogućnost uživanja u čarima rijeke pri tome stvarajući nova iskustva.

Prostor karlovačkih rijeka posebno je interesantan turistima. No, nisu sve karlovačke rijeke jednako opremljene za rafting, a o tome smo više saznali u razgovoru s direktorom Turističke zajednice područja Četiri rijeke Ivanom Puškarićem.

– Nekad je to bila Dobra, a nakon izgradnje hidrocentrale Lešće taj dio za rafting više ne postoji pa je prebaćen na Mrežnicu. Korana u našem dijelu je preplitka za neki ozbiljniji rafting. Na Kupi se rafting vozi više uzvodno, tako da je na našem području ostala samo Mrežnica koja najviše obitava raftingašima, objasnio nam je Puškarić.

Rafting na karlovačkim rijekama nije pretjerano opasan već se dobar dio aktivnosti svodi na uživanje u krajoliku od ‘slapa do slapa’. Unatoč manjku opasnosti, neke osnove se ipak moraju poznavati. Ostatak pripreme za rafting je na agenciji koja je dužna svojim polaznicima pružiti potrebnu opremu i vodiča.

Na prostoru Karlovačke županije postoje mnoga mjesta za rafting, a ona na Mrežnici posebno mame posjetitelje.

– Ulazna točka je u Generalskom stolu u mjestu Keići nizvodno od mosta. Turistička zajednica je osigurala i kupalište i svlačionicu sufinanciranu sredstvima Hrvatske turističke zajednice iz fonda za udružene turističke zajednice protekle godine. Završne točke su naša popularna izletišta, krenuvši od restorana Zeleni Kut, stadiona NK Mrežnice u Zvečaju, restorana Mrežničke kuće pa sve niže. Sve agencije imaju svoje ugovore gdje počinju i završavaju, nadodao je Puškarić.

Rafting ostvaruje svoj potencijal već dugi niz godina, a prilike za dodatan razvoj uvijek postoje.

– Rafting je ostvario svoj potencijal, no još uvijek može rasti no ne na način kakav je bio nekad. Moje osobno mišljenje kao predstavnika Turističke zajednice je da bi taj rafting na neki način trebalo regulirati. Možda razinom vodostaja, kada je niži vodostaj da se može ići čamcima za jednu do dvije osobe, a kada je viši vodostaj da se može ići čamcima sa više osoba zbog iskorištavanja i deranja naših sedrenih barijera, naših slapova na kojima smo svi mi odrastali te nam znače više od običnih mjesta na kojima voda pretječe sa više na nižu razinu. Svakako bi bilo poželjno uskladiti neka pravila ponašanja na raftingu.

Posjetiteljima područja četiri rijeke pruža se veliki raspon opcija za dodatnu zabavu, a ne postoje puno bolji načini za kvalitetno provođenje vremena od ulaska u raft ili kajak gdje se najbolje osjete srce i duša rijeke.