KABA

Proveden “Sedmodnevni trening članica SOIH – Mreže žena s invaliditetom”

SOIH-Mreža žena s invaliditetom organizirala je tradicionalni “Sedmodnevni trening članica Mreže” koji se provodi s ciljem unaprjeđenja znanja i vještina za zaštitu i promicanje ženskih ljudskih prava te jačanje kompetencija za rad sa ženama s invaliditetom u lokalnim zajednicama, a posebice ženama žrtvama nasilja i njihovom osnaživanju za prijavu nasilja.

Ovogodišnji trening održan je u Centru M.A.R.E. u Rovinju, uz financijsku potporu Grada Zagreba, Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva i Ureda za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske.

U okviru treninga, ravnateljica Doma za djecu i odrasle žrtve obiteljskog nasilja “Duga – Zagreb” Željka Barić sa suradnicama Macom Arlov Bokan i Senkom Damjanović provela je dvije edukacije iz područja obiteljskog nasilja i sveobuhvatan dvodnevni trening savjetodavnih vještina koji se sastojao od 5 tematskih modula te cjelodnevnu radionicu o savjetodavnim vještinama za telefonsko savjetovanje. Daria Udossi, mentorica za osobni razvoj i plesna terapeutkinja te plesačica, provela je radionicu osobnog razvoja i plesa koristeći mindfulness metodologiju. Kristina Ivatović,magistra informatike, održala je trening digitalnih vještina o najčešće korištenim i besplatnim Google alatima. Putem Zoom platforme uključio se doc.dr.sc. Tomislav Benjak, dr.med.specijalist javnog zdravstva, predstavnik Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) te je predstavio nacionalne preventivne programe koje provodi HZJZ, a to su preventivni pregledi za rano otkrivanje raka dojke, raka vrata maternice i raka debelog crijeva te slabovidnosti kod djece u dobi od četiri godine. Mira Katalenić i Štefica Roginić, članice SOIH-Mreže žena s invaliditetom, provele su radionicu “Mijenjam svijet, njegujem cvijet – sebe” usmjerenu na osvještavanje unutarnjeg “ja”. Putem video zapisa Akademije liderstva za organizacije civilnog društva provedene su radionice koje su obuhvatile kritičko razmišljanje, izlazak iz zone komfora i autentično vođenje. Zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekeč Knežević predstavila je položaj žena s invaliditetom u Hrvatskoj i pozitivne pomake u području obrazovanja i zapošljavanja žena s invaliditetom. Uz to, prikazala je i najnovije rezultate istraživanja o seksualnosti i reproduktivnom zdravlju žena s invaliditetom u RH. Članice Mreže Marica Mirić i Ivana Kučina predstavile su Nacionalni plan za ravnovopravnost spolova do 2027. i pripadajući Akcijski plan, dok je izradu Akcijskog plana SOIH-Mreže žena s invaliditetom moderirala Gordana Jurčević, predsjednica Mreže.

Edukacije, radionice i treninzi ovogodišnjeg “Sedmodnevnog treninga” bili su iznimno korisni, poticajni i inspirativni za članice SOIH-Mreže žena s invaliditetom koje su izrazile veliko zadovoljstvo odabirom tema. Okruženje i sinergija Mreže i ove je godine motivirala članice i osnažila ih za preuzimanje inicijative u njihovim zajednicama za pokretanje pozitivnih promjena, ali i za brigu o sebi i njegovanje svog unutarnjeg cvijeta.

Na treningu su sudjelovale 34 članice Mreže koje su predstavnice Udruge osoba s invaliditetom Karlovačke županije, Društva multiple skleroze Koprivničko-križevačke županije, Udruge invalida rada i ostalih osoba s invaliditetom Grada Duga Resa, Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet, Hrvatskog saveza gluhih i nagluhih, Udruge osoba s invaliditetom Slatina, Udruge invalida rada Zagreba, Udruge gluhih i nagluhih Istarske županije, Saveza gluhih i nagluhih Grada Zagreba, Udruge distrofičara Krapina, Društva distrofičara Zagreb, Udruge civilnih invalida rata Grada Zagreba i Društva multiple skleroze Osječko-baranjske županije.

Žene s invaliditetom nalaze se u posebno nepovoljnom položaju i još većem riziku, jer su ovisne o partneru ili drugim članovima obitelji, stoga će SOIH-Mreža žena s invaliditetom nastaviti djelovati na podizanju razine svijesti o nasilju, osnaživanju žena s invaliditetom za prijavu nasilja te pružanju zaštite i podrške za izlazak iz nasilnog okruženja. U tu svrhu u razdoblju od srpnja 2023. do srpnja 2024. godine Mreža će djelovati sukladno izrađenom i usvojenom Akcijskom planu SOIH-Mreže žena s invaliditetom.

FOTO: Udruga invalida rada i ostalih osoba s invaliditetom grada Duga Resa