KABA

U samo tri dana uhvaćeno je skoro 60 migranata, a protiv petorice krijumčara podnesena je optužnica

Policijski službenici Ravnateljstva policije i PGP Cetingrad su od 27. do 29. kolovoza uhvatili više krijumčara koji su prevozili ukupno 57 stranih državljana.

U nedjelju 27. kolovoza na području Slunja policijski službenici zaustavili su i kontrolirali osobni automobil albanskih nacionalnih oznaka kojim je upravljao 23-godišnjak dok se kao suvozač u vozilu nalazio 29-godišnjak, oboje albanski državljani. U vozilu su prevozili jednog stranog državljanina. Nešto kasnije, u jutarnjim satima 28. kolovoza, policijski službenici su u općini Vojnić zaustavili kombi vozilo bosansko-hercegovačkih tablica kojim je upravljao 43-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine. Prilikom kontrole u vozilu je zatečeno 26 stranih državljana koji su to jutro na nezakonit način prešli državnu granicu te su izrazili namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnu zaštitu. Par sati kasnije, također u Vojniću policijski službenici zaustavili su i kontrolirali osobni automobil rumunjskih nacionalnih oznaka kojim je upravljao 22-godišnji rumunjski državljanin. Utvrđeno je da je u vozilu prevozio pet stranih državljana koji su nekoliko sati prije nezakonito ušli na teritorij Republike Hrvatske te također izrazili namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnu zaštitu.

U noći 29. kolovoza, policijski službenici na području Slunja su uporabom svjetlosnih signala pokušali zaustaviti putnički kombi bosansko-hercegovačkih nacionalnih oznaka. U namjeri izbjegavanja nadzora, vozač se nije zaustavio, već je povećao brzinu. Uslijed neprilagođene brzine u zavoju je sletio van kolnika. Kontrolom je utvrđeno da je vozilom upravljao 24-godišnji bosansko-hercegovački državljanin koji je u putničkom kombiju prevozio 20 stranih državljana. U prometnoj nesreći nitko nije ozlijeđen. Zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama protiv 24-godišnjaka slijedi podnošenje optužnog prijedloga nadležnom općinskom sudu. Svih 20 stranih državljana izrazilo je namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnu zaštitu.

Ni u Cetingradu nije bilo mirno. Tijekom prijepodneva policijski službenici zaustavili su osobni automobil zagrebačkih registarskih oznaka kojim je upravljao 20-godišnji državljanin Uzbekistana. U vozilu je prevozio 5 stranih državljana. Kasnije popodne u Karlovcu je zaustavljen kombi talijanskih nacionalnih oznaka kojim je upravljao 20-godišnji talijanski državljanin. Prevozio je 17 stranih državljana.

Policijski službenici Policijske uprave karlovačke proveli su šest odvojenih kriminalističkih istraživanja zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj te su protiv petero osumnjičenih podnijeli kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu i to protiv bosansko-hercegovačkih državljana, rumunjskog i talijanskog državljanina te državljanina Uzbekistana, dok je protiv albanskih državljana, Općinskom sudu u Karlovcu podnesen optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja pomaganja državljaninu treće zemlju u nezakonitom prelasku vanjske granice.