KABA

Ravnateljica OŠ “Vladimir Nazor” Duga Resa o projektima u kojima sudjeluju, područnim školama i najnovijim završenim radovima na školi

Ako je istina da je znanje moć i da na mladima svijet ostaje, onda ja važno i kontinuirano ulagati u znanje mladih i pružati im što bolje uvjete za obrazovanje. Osnovna škola „Vladimir Nazor“ Duga Resa u posljednjih nekoliko godina u potpunosti je energetski obnovljena, uređena je školska kuhinja, školska dvorana i pojedine učionice čime su znatno poboljšani materijalni uvjeti rada.

Naš osnivač Karlovačka županija kontinuirano ulaže u školu. Kao najveći projekt navela bih energetsku obnovu škole koja je bila 2018. godine vrijednosti negdje oko 3 600 000 kuna. Tada su škola i školska dvorana dobile kompletnu novu toplinsku ovojnicu, promijenjena je vanjska stolarija, električna instalacija, stavljeni su novi podovi u hodnike i predvorja škole, a nakon toga promijenjena je i kotlovnica. Tako da imamo kotlovnicu na biomasu, što je prihvatljivo ekološko grijanje. Stavljene su vanjske rolete na četiri učionice i na taj način stvoreni su bolji uvjeti u učionicama jer je zbog ovih velikih klimatskih promjena zagrijavanje veliko, a sada je to ipak ugodnije za boravak i rad. Od ove školske godine promijenili smo i grijanje u školskoj dvorani tako da se nadamo da će dvorana biti toplija za nastavu tjelesne kulture našim učenicima, rekla nam je Gordana Krstulić, ravnateljica Osnovne škole „Vladimir Nazor“ Duga Resa.

Škola se uključuje i u razne natječaje, kao što je aktualni natječaj velikog trgovačkog lanca, kako bi dodatno opremili školu i time učenicima pružili što bolje uvjete rada. Od 2018. godine uključeni su u Erasmus projekte, a ove godine provode novi Erasmus + projekt „Povratak prirodi, pogled u budućnost“ s ciljem jačanja poduzetničkih kompetencija, unaprjeđenja nastavnog procesa uz aktivnosti na otvorenom te poboljšanja vještine reagiranja na stres i stresne situacije.

Mi smo od 2018. godine konstantno uključeni u Erasmus projekte. Tu moram pohvaliti i reći da je zapravo u školi pokretač i koordinator svih projekata naša logopedinja Dinka Berislavić. Benefiti od toga su sigurno veliki jer na taj način se jačaju kompetencije naših učitelja, stručnih suradnika i to utječe na poboljšanje odgojno obrazovnog rada, nadodaje ravnateljica.

Područna škola Belavići i Područna škola Donji Zvečaj također su zabilježili porast broja učenika. U Donji je Zvečaj tako krenulo tri prvašića što je vrlo dobra vijest uzevši u obzir da dvije godine nije bilo upisanih prvašića. Škole su to koje ne pružaju znanje samo djeci iz manjih sredina, već su i središte kulturnog i društvenog života cijele sredine.

Ulaganjem u škole i obrazovanje onih najmlađih postavlja se temelj za bolju budućnost djece, ali i svih nas.