KABA

Predstava “Drago mi je, Dragojla” napokon zaigrala za karlovačku publiku

Predstava „Drago mi je, Dragojla“ napokon je zaigrala i za karlovačku publiku. Solo koreodramu čiju produkciju potpisuje umjetnička organizacija Trafik iz Rijeke, autora i koreografa Žaka Valenta izvela je Vera Mitrović Vrbanac.

Predstava je o znamenitoj Karlovčanki, znamenitoj ilirkinji i ženi koja je obilježila hrvatski jezik i književnost, ali i hrvatsko obrazovanje, pa i ženi koja je možda pionir, neki se možda neće složiti, i začetnik feminizma na ovim područjima. Radi se o Dragojli Jarnević koju Karlovčani jako dobro poznaju, ali hrvatska publika ne dovoljno. Ovaj rad napravljen je kako bi se bolje približilo i bolje upoznalo Dragojlu, govori nam Žak Valenta, autor i koreograf predstave „Drago mi je, Dragojla“.

Dragojla Jarnević rušila je sve predrasude svoga vremena. Ona je prva karlovačka feministica, prva žena alpinistica, ilirkinja i istaknuta odgajateljica i učiteljica. Pune 42 godine Dragojla je pisala dnevnik u kojem je opisala Karlovac 19. stoljeća, ali i detalje iz svog privatnog života. Isprepliću se tu ljubavne priče, politika, filozofija, obiteljske tajne i putovanja; cijeli njen život stisnut je u koricama jedne knjige. Upravo se na tom dnevniku temelji i ova predstava.

Ona ima taj fascinantni dnevnik. Na hiljadu i petsto stranica opisala je povijest grada, što je zapravo nevjerojatna ostavština koju puno gradova u Hrvatskoj nema. Taj njen dnevnik bio je triger za mene, za rad. Predstava nije nastala od mene osobno samog, nego od gospođe Vere Mitrović Vrbanac, kolegice i plesne umjetnice iz Karlovca koje mi je dala neki mali uvid u Dragojlu i u dnevnik. Također, i od pokojne Erike Petrić, arhitektice koja je također Karlovčanka koja je živjela u Grazu, kojoj večeras i posvećujemo ovu izvedbu, nadodaje Žak Valenta.  

Velika je čast, ističe autor, ovu predstavu napokon predstaviti karlovačkoj publici jer Dragojla je ipak, prije svega bila istaknuta Karlovčanka. Predstava danas igra i za karlovačke srednjoškolce, a u planu je da u budućnosti predstava igra za učenike srednjih škole diljem Republike Hrvatske.

Predstava je financirana od strane Ministarstva kulture i medija, Grada Zagreba, Grada Karlovca i Karlovačke županije.