KABA

Borlinčani pozdravili ljeto: tradicionalno okupljanje koje traje već 14 godina

U planinarskom domu na Kalvariji već 14. godinu okupljaju se mještani Borlina kako bi u dobrom društvu ispratili ljeto. Ovakva kvartovska druženja su sve popularnija, no kako nam na Borlinu kažu njihova okupljanja su ipak nešto manja no što su bila prijašnjih godina.

-Naša druženja nisu sve veća kako godine prolaze iz prirodnih razloga, nažalost odlazimo. Mlađe generacije nemaju osjećaj za ovakva druženja kao što smo mi to prije imali, mi stari dok još možemo gurat ćemo ovakva druženja. Ideja pred 15-ak godina je bila da se svi okupimo i nakon puno godina sastanemo i razmijenimo informacije i uspomene, rekao nam je Vitomir Murganić, jedan od organizatora druženja.

Ideja je bila okupiti ljude s Borlina, jedini uvjet je bio da su stariji od 50 godina. Kako kažu, krenule je jednostavno iz želje da se svi okupe razmjene informacije o tome tko je možda postao djed, tko se oženio, rastao, a između ostalog i prisjetiti se onih koji nisu više među njima.

-Inače, tradicija ovog planinarskog doma što se tiče Borlina seže 50 godina unatrag. Kao mladi smo ovdje uvijek imali feštu koju smo nazvali opraštanje s ljetom. Tu smo se kao klinci okupljali te nakon dugo godina se ponovno rodila želja da se nađemo i obnovimo uspomene. Svake godine prvi ili drugi petak u rujnu je rezerviran za druženje, dodao je.

Proširili su svoje druženje kako kažu na sve ljude dobre volje.

-Prvih godina bilo nas je 70-ak, sada posljednjih godina okupi nas 30 do 40, dodao je Borislav Krmec, također jedan od inicijatora.