KABA

Novo pomagalo u Osnovnoj školi Turanj ova je zanimljiva meteorološka stanica

Više smo puta od učenika čuli kako njihova škola sudjeluje u projektu GLOBE te s njim ide na državne smotre i osvaja nagrade, a što je to zapravo? GLOBE program uveo se u škole kako bi učenici u neposrednom okružju škole provodili mjerenja i opažanja o atmosferi, temperaturi, naoblaci, vodama, tlu i sličnim konceptima.

GLOBE projekt je već 25 godina prisutan u Hrvatskoj, u svijetu nešto duže, a članice su 120 država cijelog svijeta. Zamišljeno je tako da učenici u blizini svoje škole vrše opažanja atmosfere, vode, biljnog pokrivača i tla te zatim te izmjerene podatke pošalju na jedan globalni server gdje sve te škole mogu te podatke dobiti. Tako možemo sudjelovati u projektima s raznim školama diljem Hrvatske, a i izvan nje. GLOBE program se može uključiti i u nastavu tako da ono što djeca nauče u učionici mogu primijeniti i u praksi, kazao je profesor geografije u OŠ Turanj, Dominik Pavičić.

Osnovna škola Turanj ove je godine odlučila nabaviti pomagalo koje će učenicima dobro doći upravo za ta mjerenja.

Naša škola kao i svaka škola u Hrvatskoj je dio velikog projekta E škole koji provodi CARNet. Glavni cilj je zapravo stvaranje digitalno zrele škole. Dobili smo mogućnost nabavke dodatne specijalizirane opreme koju ćemo koristiti u nastavi tehničkog odgoja, fizike, biologije i kemije. Ponuđen nam je katalog te dodatne opreme i svaka škola je samostalno birala opremu koja bi se mogla koristiti u nastavi škole. Mogućnost nabavke je bila do 600 bodova, a mi smo u tom okviru odabrali meteorološku stanicu uz neku dodatnu opremu za tehnički i za fiziku, jer nam je glavni cilj bio uključiti se u GLOBE projekt, kazala je ravnateljica OŠ Turanj, Snježana Žunac.

Profesori u razgovoru s ravnateljicom već sada rade planove kako će se meteorološka stanica koristiti u nastavi biologije, geografije, kemije i sličnih predmeta, a učenici se već sada vesele kad mogu vidjeti digitalno ispisane podatke koje prati stanica.

Svaka takva stvar učenike jako interesira, ali evo interesira i djelatnike jer mi imamo taj digitalni pokazivač svih parametara koje ta stanica mjeri tu u hodniku pa prema tome i nama koristi da vidimo kolika je vlažnost i temperatura zraka, kaže ravnateljica Žunac.

Tu imamo display u holu škole. Stavit ćemo ga i van tako da svakih sat vremena tko prolazi pored škole može dobiti neke podatke, a sada na internetu sve to možemo dobiti preko mobitela i računala. Kada skupimo sve te podatke u učionici možemo sjesti i usporediti neke godišnje prosjeke, uočiti klimatske promjene. To je interesantno, kazao je profesor Pavičić.

Postavljanjem ove meteorološke stanice i sudjelovanjem u GLOBE projektu djeca dobivaju idealnu priliku za stvaranjem novih prijateljstava, ali i učenje koje nije samo kroz teoriju već i praktični rad te u njima stvara veći interes za predmetima kao što su geografija, fizika, kemija biologija i slični.