Za školarce, ali i njihove roditelje prošloga tjedna došlo je do vrlo frustrirajuće situacije. Naime djeca koja su trebala stići u školu do osam sati, to nisu uspjela, a neka su čak i izgurana iz autobusa van. Kako to da školarci nisu uspjeli školskim autobusom do škole?

Situacija je vrlo jednostavna jer po djecu na toj relaciji uglavnom niti ne dolazi autobus iz Ladvenjka koji je namijenjen upravo njima, već najčešće dođe onaj iz Topuskog i Vojnića koji je prošloga tjedna bio pun migranata. Neki su imali mogućnost stajati u autobusu, gdje ne postoje stajaća mjesta, dok drugi u autobus nisu uspjeli ni ući.

-Određene dane u tjednu autobus iz Ladvenjka vozi, a određene dane ne, premda bi trebao redovito voziti djecu u Karlovac. Kada linije iz Ladvenjka nema, dođe autobus iz Topuskog koji je nerijetko pun, pa djeca ne stanu u autobus ponekad već u Ladvenjku, pa ih mi vozimo u školu. Probleme s autobusom imamo stalno. A ovo prošloga tjedna je prevršilo svaku mjeru. Autobus je trebao ići u smjeru Karlovca, no zbog manjka mjesta dio djece je ostao ovdje dok je drugi dio školaraca završio u Dugoj Resi, pa tamo presjedao za Karlovac, rekla nam je jedna od zabrinutih mama, Andrea Tuškan.

Nakon što su slali upite na Županiju, koja financira autobusne karte, na policiju i na Autotransport, policija trenutno ujutro na stanici regulira polazak autobusa te za sad nema problema. No, roditelji ne očekuju da će se situacija poboljšati.

-Nećemo odustati dokle god se nešto ne promjeni. Želimo da se vrati linija iz Ladvenjka koja je i namijenjena za prijevoz naše djece tako da svi stanu u autobus. Jedno dijete, koje ide u treći razred osnovne škole je izgurano iz autobusa, to zaista nije u redu, dodala je Andrea.

-Kontaktirali smo Policiju, Autotransport, Županiju… Zadovoljavajući odgovor nismo dobili nažalost od nikoga. Iz Autotransporta su se očitovali da se situacija s migrantima može ponoviti, ali ne vjeruju da hoće. Takvo očitovanje nam zaista nije utješno. Nećemo odustati od zahtjeva koji bi se sam po sebi trebao podrazumijevati. Želimo da ostave autobusnu liniju iz Ladvenjka koja je našoj djeci i namijenjena, rekla je Marijana Brcko, majka učenice.

Iz Autotransporta su roditeljima odgovorili da teško da će se situacija promijeniti dokle god imaju manjak vozača. I mi smo im uputili upit vezan uz prošlotjednu situaciju, a odgovor je sljedeći:

-Na jutarnjem polasku iz smjera Vojnića prema Karlovcu u utorak 12. rujna dogodio se neočekivani priljev većeg broja putnika (dvadesetak migranata), koji su uredno na autobusnom kolodvoru kupili kartu za putovanje do Karlovca. Time se stvorila znatno veća popunjenost raspoloživih mjesta u autobusu ali ipak u dozvoljenom i registriranom broju sjedećih i stajaćih mjesta. U skladu s člankom Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, prijevoznik odnosno vozno osoblje nema pravo kontrolirati putnika o posjedovanju osobnih dokumenata ili dozvola za boravak u Hrvatskoj osim provjere posjeduje li putnik ispravnu voznu kartu. Međutim, s obzirom na situaciju oko migranata koju svi pratimo putem medija ili uvidom na terenu, da se to ipak ne bi ubuduće događalo, istog dana uputili smo dopis kolodvoru u Vojniću kojim smo ograničili prodaju jednokratnih karata i to samo na jutarnjim polascima iz Vojnića u 06:50 i 07:10 sati prema Karlovcu kada je pojačan broj putnika, posebice učenika srednjih škola. Naime, tijekom dana ima dovoljan broj ostalih polazaka na navedenoj relaciji a koji nisu opterećeni većim brojem putnika. Stoga odgovorno tvrdimo da  situacija koja se dogodila toga dana je iznimka te se ubuduće zasigurno ne bi trebala događati uvažavajući činjenice koje se odnose na prava putnika bez obzira od kuda dolaze i kojoj skupini ili zajednici pripadaju, javili su iz Autotransporta.

Primarni problem roditelja i učenika nisu migranti, već neredovno prometovanje linije koja je namijenjena njihovoj djeci i koju Županija učenicima, na kraju krejeva i sufinancira.