KABA

Učenice Gimnazije Karlovac oduševile žiri svojim filmom i osvojile prvo mjesto

„CrAL – Creative Audiovisual Lab“ projekt je koji u cilju ima potaknuti mlade na kritičko promišljanje o važnosti, odgovornosti i moći njihovog glasa u medijskom prostoru te povećati medijsku pismenost mladih, njihovih roditelja i profesora u školama. Gimnazija Karlovac jedna je od mnogih škola u Hrvatskoj koja se uključila ovom projektu, točnije uključila se gimnazijska Videodružina. Članovi družine zajedno s mentorima za cilj su imali snimiti film.

Mi kao nastavnici smo imali online radionice gdje smo učili o metodologiji, pozadini filmova, kako napraviti scenarij i sve ostalo te smo zatim to znanje prenosili našim učenicima. Tako je došlo do ovog filma. U Gimnaziji Karlovac postoji Videodružina kao izvannastavna aktivnost i tamo sam zajedno s učenicima radila taj film. Cijeli film je njihova ideja od scenarija do snimanja, a ja sam bila tu kao pomoć i usmjerenje. Poanta projekta je da svaki nastavnik s učenicima snimi film koji će se natjecati na državnoj razini, kazala nam je profesorica filmske umjetnosti, Petra Vinski.

Na ovom filmu sudjelovale su: Noa Barić, Maris Ćapin, Ivana Ivandić, Katarina Katić i Helena Šarić koje su pod mentorskom palicom profesorice Vinski vrlo brzo došle na ideju onoga što žele snimiti. Podijelile su s nama koliko je trajao proces osmišljanja scenarija i samo snimanje filma.

Ideju smo nekako razradili u jedan dan zato što je taman bilo vrijeme kada maturanti odlaze iz škole. Došli smo na ideju jer maturantsko slavlje podrazumijeva bacanje šljokica. Shvatile smo da to nije dobro za okoliš i da to često smetnemo s uma. Odlučile smo napraviti film o tome zašto to nije dobro i na samom kraju filma predložiti rješenje. Snimili smo ga u jedan dan. Ideja je bila razrađena u jednom danu, montaža je također trajala jedan dan tako da sveukupno smo radili tri dana, rekla je Ivana Ivandić, sada učenica četvrtog razreda Gimnazije.

Za potrebe ovog zanimljivog filma zamolili su druge učenike da im pomognu u glumačkom dijelu pa se tako i tadašnja maturantica Lucija prihvatila posla. Opisala nam je kako se ona snašla u ovom filmu.

Scenarij smo dobili nekoliko dana prije snimanja i onda smo kolega Gabrijel i ja počeli vježbati to i neke glasove. Došli smo na snimanje u jako opuštenu atmosferu. Smijali smo se, zezali. Bilo je dosta improvizacije. Unijeli smo dosta sebe u te likove i dali im tu neku čar, kaže Lucija Čurjak, sad bivša učenica, ali u trenutku snimanja maturantica.

Iako scenaristice nisu očekivale da će film imati veliki utjecaj na one koji ga pogledaju maturantica Lucija rekla nam je da nakon samog snimanja i nije toliko bacala šljokice u tjednu prije norijade. Lucija ipak nije jedina osoba na koju je ovaj film ostavio dojam. Film je proglašen najboljim od svih prijava osvojivši prvo mjesto na završnom događanju projekta u Rijeci.

Pa osjećaj je bio odličan baš zato što su one puno toga same radile i bila je njihova ideja. Meni kao mentoru je to bilo lijepo za vidjeti i uvijek sam ponosna na njih i mislila sam da je ideja dosta zabavna i dobra. Doduše niti ja niti one nismo očekivali tu pobjedu pa nas je dosta iznenadilo.l Cijeli taj dan je bio vrlo lijep. Gledali smo filmove svih drugih polaznika. I dalje smo ponosne i iznenađene, ali vrlo pozitivno, kaže mentorica Vinski.

Pobjedom njihovog filma djevojke se natječu s istim na All Digital Summit Programu koji će se održati u Zagrebu od 25. do 27. rujna ove godine pa im ovom prilikom želimo sreću te da njihov fil potakne i druge gledatelje na razmišljanje.

Ples