KABA

15. susret gradova i općina – prijatelja djece za temu ima ekologiju

Žamor, vika, smijeh i buka ispunili su danas Gradsko kazalište Zorin dom na 15. susretu gradova i općina – prijatelja djece. Karlovac je drugi puta organizator ovakvog okupljanja za djecu i odrasle. I ove su ih godine dočekali otvorenih ruku, a počastili su ih i prigodnom predstavom.

Evo 15 susret. Mi smo jako sretni da ga imao. Tema je ekologija, ja mislim da bolju temu nismo mogli izabrati, a ono što je jako bitno: zaista bi gradovi i općine prijatelji djece trebali biti nosioci svih tih mjera kojima ćemo zaštiti našu prirodu i da zapravo svi zajedno, ponajprije zbog mladih, uljepšamo život na našoj planeti i u ovoj našoj domovini, kazala je Sonja Borovčak, dopredsjednica saveza Društva naša djeca Hrvatske.

Karlovac kao jedan od gradova prijatelja djece trudi se provoditi programe i projekte blisko vezane uz njih i njihov razvoj, a isto cine i drugu gradovi.

Meni je zadovoljstvo i čast što se mogu pohvaliti da u Karlovcu ima jako puno projekata koji idu u korist djece. Svi smo jako pod dojmom Edisona koji je isto bio takav jedan projekt, ali ono što nas jako veseli je buduća škola, vrtić i sportska dvorana u Luščiću, vrtić u Rečici i još mnogi drugi, kaže nam Ivana Fočić, zamjenica gradonačelnika Karlovca.

Mi smo ove godine krenuli u projekt skijanja za djecu i to mogu reći za svu zainteresiranu djecu na području grada Jastrebarskog. To nam je sada fokus jer je jedna vještina koju ne može svatko isprobati, a svatko bi to morao moći. Roditelji možda ne mogu isfinancirati pa evo grad Jastrebarsko se uključio u financiranje i tražimo vanjske izvore financiranja tako da bude što povoljnije za roditelje naše djece i to je jedna od brojnih aktivnosti koju provodimo, kazala je Nikolina Ribarić, zamjenica gradonačelnika Jastrebarskog.

Gradovi prijatelji djece također imaju i svoje dječje gradonačelnike i gradonačelnice, a općine imaju svoje dječje predstavnike. Evo koja je njihova zadaća.

Ja kao dječja gradonačelnica idem na nekakve sastanke i tako družimo se s gradonačelnikom, pričamo, predlažemo svoje ideje i tako, kaže dječja gradonačelnica Karlovca Iva Tomić.

Gradovi i općine prijatelji djece organizirali su i skup u kinu Edison gdje je bio predstavljen “Zeleni susreti-učinkovito, digitalno i održivo” a sve u cilju da se upravo djeca zabave i saznaju kako oni mogu utjecati na događanja u svome gradu i općini.

Ples