KABA

U Galeriji “Vjekoslav Karas” postavljena zanimljiva izložba akademskog slikara Duje Jurića

Sutra, 27. rujna u 19 sati u Galeriji „Vjekoslav Karas“ u Karlovcu otvara se izložba vrlo preciznog ali i kriptičnog naziva MCF / MGK-GVK 2023. Autor izložbe je nagrađivani akademski slikar Duje Jurić – jedan od najistaknutijih suvremenih hrvatskih slikara geometrijske apstrakcije, a na umjetničkoj je sceni prisutan već četrdeset godina.

Za prvo samostalno predstavljanje pred karlovačkom likovnom publikom, Duje Jurić pripremio je začudni svjetlo-slikarski ambijent koji se sastoji od 12 moćnih slika galerijskog formata izvedenih fluorescentnim akrilnim bojama na platnu koje su osvijetljene crnom svjetlošću.

Ostvareni ambijent djeluje nestvarno i nadrealno te pruža nova značenja osnovnim slikarovim radnjama: naslikati, izložiti, vidjeti te negiraju poznate i očekivane prostorne odnose Galerije. U okviru ambijentalnog postava ulančane slike uvećanih memorijskih čipova plijene geometrijskom ljepotom, majstorstvom stvaralačkog procesa, autentičnom unutarnjom logikom i redom te poticajnom zagonetnošću. Okruženi njima ne možemo se ne zapitati o čudu tehnologije koje svakodnevno, i ne znamo, da koristimo; o čudu slikarstva koje je od naših početaka dio načina spoznavanja svijeta ali i o čudu čovječanstva koje usprkos svemu otkriva i stvara, povezuje i ovladava, ističe Antonija Škrtić, kustosica izložbe.

Tijekom cijelog listopada u Galeriji će se održavati i edukativni program uz izložbu koji se sastoji od stručnih vodstava s radnim listićem i radnim materijalima za učenike osnovnih i srednjih škola te radionica, a sve s namjerom da što veći broj karlovačke djece i mladeži ostvari neposredni susret s ovim vrhunskim umjetničkim djelom ovog istaknutog i nagrađivanog slikara.

Ples