KABA

Šatori i šarene marame ove će subote ispuniti šanac; Victoriada okuplja mlade izviđače i planinke

Odred Izviđača Vladimir Nazor Karlovac i ove je godine domaćin natjecanja Victoriada koje slavi svoju desetu godišnjicu održavanja od ponovnog osnutka udruge. Victoriada je natjecanje za mlade izviđače i planinke u dobi od 11 do 15 godina, a sastoji se od nekoliko „kontrolnih stanica“ raspršenih po gradu Karlovcu. Ove godine ipak su odlučili svojim izviđačkim prijateljima prirediti i neke novosti.

Victoriada je susret izviđača i planinki, 10. je po redu u principu sve je isto, samo što je ove godine nadodata disciplina paljenja vatre, a dobili smo i ulaz u Nikola Tesla Experience Center za sve sudionike, kazao je načelnik odreda Dragan Mladenović.

Victoriada je natjecanje mladih izviđača, ali na sami događaj uvijek su pozvani i najmlađi i najstariji članovi odreda diljem Hrvatske, a i šire. Oni koji nisu u konkurenciji za natjecanje imaju priliku prošetati gradom, razgledati Slatkovodni centar Aquatiku, Muzej domovinskog rata na Turnju te ove godine mogu istražiti i Nikola Tesla Experience Center. Svake dogine na Victoriadu dolazi velik broj sudionika,a ove godine, nadaju se Nazorovci, neće biti ništa drugačije.

Imedika

Upisi su bili aktualni do sredine ovog tjedna, ali uvijek netko po malo kasni. Mislim da će biti ista brojka kao i prijašnjih godina što je između 300 i 350 sudionika, kaže Mladenović.

Ovo nije jedino natjecanje izviđača u Hrvatskoj, a koliko su važna za mlade izviđače i koliko su popularna kazala nam je voditeljica natjecateljske skupine našeg Karlovačkog odreda.

Mislim da je jedna od najpopularnijih aktivnosti baš zato što je ovako početkom izviđačke godine pa su svi spremni za to nakon pauze i ljetnih aktivnosti. Mislim da i sam moto aktivnosti kaže sve “Pokaži svoje izviđačke vještine”. Mislim da je jako dobro jer mogu pokazati sve što su naučili, a i mi vidimo kako su se snašli i što sve znaju, kaže Nikolina Žgela, voditeljica u udruzi.

Svim natjecateljskim ekipama Odred izviđača Vladimir Nazor želi prvenstveno dobru zabavu i druženje na njihovom natjecanju, a naravno i poneki pehar, medalju i pobjedu. Victoriada se održava tradicionalno posljednju subotu u rujnu, a započet će u 9:30 sati u šancu pored Šetališta Franje Tuđmana. Svi građani dobrodošli su pozdraviti izviđače i upoznati se s njima i onime što rade.

Ples