KABA

Više od 125 vrsti gljiva na ovogodišnjoj izložbi u ULAK-u

38. gljivarski tjedan traje već četiri dana, a jučer i danas marljivim gljivarima iz Gljivarskog društva Karlovac na rasporedu je bila izložba gljiva u ULAK-u. Uspjeli su pripremiti čak 125 vrsta gljiva specifičnih za karlovačko područje. Gljive su najvećim dijelom s karlovačkog i ozaljskog područja, no dio gljiva stigao je iz Sunje. Važno je posjetiteljima pokazati i one otrovne gljive koje nalazimo u našim šumama kako bi se izbjegla trovanja ili još gore posljedice.

-Imamo tri smrtno otrovne vrste, također imamo još i otrovnih koje nisu smrtno otrovne. Nadalje izložene su i nejestive te naposljetku najviše je jestivih gljiva, rekla nam je Nena Škrinjarić, tajnica društva.

Blagodati gljiva su dobro poznate, a neke od njih mogu biti dobre u smanjenju nekih bolesti poput dijabetesa. Također, postoje razni pripravci od gljiva s antitumornim svojstvima. Na izložbi su istaknuti i razni gljivarski pripravci.

-Od pripravaka imamo suhih i ukiseljenih gljiva, od šampinjona do prosenjaka. Izložili smo i proljetne gljive poput smrčka koje smo izložili u staklenci vode jer ne mogu drugačije opstati.

Na karlovačkom području je najskuplja zaštićena blagva, zatim odmah vrganj.

-Zaključeno je da   blagvi ima sve manje pa su zato zaštićene. Ljudi čine veliku grešku jer ju većinom beru dok je još u jajetu. Ona kad izraste u veliku gljivu pusti svoje spore i tada ju se može ubrati. Nažalost beru ju uglavnom dok je u jajetu, dodala je za kraj.

Ples