Projekt RASTANAK zanimljiv je završni rad studentice Laure Pribanić. O čemu se zapravo radi? Laura je kroz život i sama bila svjedok mnogim rastancima i njihovim utjecajima na ljudsku psihologiju i njihove osjećaje, a na Akademiji dramske umjetnosti svoja je zapažanja odlučila predočiti drugima oko sebe na vrlo neobičan način.

Projekt RASTANAK je moj diplomski projekt na drugoj godini Produkcije audiovizualnih i multimedijskih projekata na Akademiji dramske umjetnosti. U zadnje dvije godine razvijali smo, snimali i producirali ovaj projekt, a u pitanju je transmedijski projekt što znači da podrazumijeva tri medija. To su audiovizualni kojeg čini webdokumentarni serijal od sedam epizoda, zatim audiopodcast i treći segment je digitalna zbirka naziva „Neispričani rastanci“, kazala je autorica i producentica projekta, Laura Pribanić.

Glavna tema projekta, kao što i samo ime govori, su različite vrste rastanaka, a autorica se najviše fokusirala na promjene koje rastanci donose u životima ljudi. Rastanci su različiti baš iz razloga što je Laura htjela pokazati ljudima da nema srama u tome što žalite za nečim te da je svaki rastanak težak na svoj način.

Svaka epizoda ima svoju temu rastanka, svoje protagoniste i svaka od tih priča poruka je publici da, iako su neke teme teške, nakon svakog rastanka u životu dolazi rast kako emocionalni tako i karakterni, mentalni i sve ostalo, kaže Laura.

Ideja je, dakako, došla upravo iz njenog života, kao što smo već i kazali, a rekla nam je i koji su to trenutci koji su je doveli do osmišljanja ovog projekta.

Bila su mi inspiracija dvije situacije koje su doživjele meni bliske osobe i kako sam bila podrška jednoj i drugoj bilo je zanimljivo promatrati kako su obje prolazile kroz isti proces tugovanja, ali svaka na svoj način. Iako nisu prolazile kroz isto pokazalo mi je da je za svakoga njegova bol i njegova trauma najteža moguća. Kroz cijeli ovaj projekt to smo i htjeli naznačiti, objasnila nam je.

Cijeli projekt zapravo je bio namijenjen mladima, no autorici se čini kako se sve generacije zapravo mogu pronaći u likovima i povezati se s njima na neki način. Svatko je u životu doživio rastanak, bio on više ili manje tragičan i ovim je projektom autorica Laura Pribanić htjela svima poručiti kako unatoč tome što nam se naša bol čini neopravdanom zbog „manjih“ problema imamo svako pravo biti tužni i preko tog rastanka prijeći na svoj način.