KABA

Povodom 50. rođendana NK Krašić dobio je svoju monografiju, a autor je renomirani sportski novinar i nogometni sudac Branko Stipković

Nogometni klub Krašić ove godine obilježava 50 godina postojanja, a završna svečanost povodom zlatnog jubileja kluba, bila je predstavljanje knjige o prvih pola stoljeća. Autor je renomirani sportski novinar i bivši nogometni sudac Branko Stipković koji nam je rekao kako to da se odlučio za pisanje ove monografije.

-Ja sam inače iz Pribića te sam jedan od osnivača i igrač prve generacije NK Pribića. NK Krašić nastao je samo dvije godine kasnije, 1973. godine. Kako sam već u to vrijeme bio nogometni sudac tada sam sudio sve utakmice NK Krašića koje su igrali na našem terenu, a igrali su u trenu kad mi nismo pa sam imao prilike biti na svim utakmicama. Napisao sam knjigu o NK Pribiću, na što su me Krašićanci pozvali da napišem i o njima. To sam sa zadovoljstvom i ponosom prihvatio.

Stipković je do sad napisao tri monografije, a već je počeo i četvrtu. Trenutno priprema knjigu o jednom kontroverzom nogometnom djelatniku, na čekanju su i tri kluba koji također čekaju svoje monografije, a moguće je da ćemo vidjeti i Stipkovićevu autobiografiju u kojoj planira istaknuti impresije koje je skupio kroz dugogodišnji novinarski rad, ali i iskustvo nogometnog suca u prvoj ligi. S obzirom na njegovo bogato nogometno iskustvo osvrnuo se na nogomet nekad i nogomet danas.

-Nikad nisam odobravao polemike starijih kolega kad je bio bolji nogomet. Stariji su znali dodati kako je na primjer Štef Bobek znao odlično tehnicirati, svakome loptu provesti između nogu itd. Današnji igrači  – snagatori imaju tehniku potpuno drugačijeg tipa – primijenjenu u punom trku. Bobek, Vukas, Čajkovski, Ico Hitrec po mom mišljenju ne bi opstali u današnjim uvjetima. Štef Bobek danas ne bi stigao uštopati loptu kad bi ga okružila trojica današnjih igrača. Danas sigurno ne bismo mogli vidjeti njegovu nekadašnju spektakularnu tehniku. Međutim treba priznati da bi mnogi od tih igrača egzistirali i u današnjem nogometu s obzirom na to da su neki od njih imali zaista dobre psiho-fizičke kompetencije  , svi sigurno ne. Danas je sve drugačije, ali u smislu da je sve napredovalo. Danas je nogomet u punoj brzini što je mnogo teže, dodao je Stipković.

 

Mali lokalni klubovi kakav je i NK Krašić često se susreću s problemima poput poslovnih obveza članova, ponekad je u pitanju i manjak financija, ali ono što je sigurno jest to da je ipak najvažniji nogomet, odmah uz bok s druženjem.

-Monografija nam zaista mnogo znači. Vrhunski je napravljena i sve je obuhvaćeno, dodao je Stjepan Benić, koordinator i savjetnik NK Krašić.

Kako nam je Štef rekao, prijateljstvo ga je odvelo u Krašić.

-Ovdje je krasna atmosfera. Druženje je na prvom mjestu, a i ljubav prema nogometu. Sve je na prijateljskoj razini, nismo opterećeni rivalstvom i financijama, dodao je Štef Benić.

Trenutno je NK Krašić u prvoj županijskoj nogometnoj ligi zapad, zbog radnih obaveza teško je održavati visoku kvalitetu, no, kako kažu, najvažnije je da su barem jedanput tjedno da svi na okupu.

Ples