Slikovnice gotovo svakog odraslog čovjeka vraćaju u prošlost, a ilustracije koje se nalaze uz tekst gotovo nikad ne blijede. Svatko od nas sigurno može bez imalo razmišljanja reći koja mu je slikovnica ona najdraža i koja u njemu budi poseban oblik emocija. Vanda Čižmek, ilustratorica i slobodna umjetnica rodom iz Zagreba, u Gradskoj knjižnici „Ivan Goran Kovačić“ predstavila je izložbu ilustracija naziva „Igraonica“, a postav se može razgledati do kraja ovog mjeseca.

– Najveća inspiracija mi je, zapravo, dobar tekst. Kad od pisca dobijem dobar tekst, onda ne treba nikakve ekstra inspiracije. Najviše surađujem s našom poznatom spisateljicom Silivijom Šesto. Ona je i lektirni pisac. Zatim s Melitom Rundek. S njom imam dosta slikovnica. Tu su još Davor Schunk, Vlado Rajić i Jelena Pervan. Radila sam i s vašim karlovačkim književnikom Željkom Mavretićem, rekla je Vanda.

Na izložbi se mogu razgledati ilustracije iz odabranih novijih slikovnica kao što su: „Pazi, oštar pas!“, „Treba mi“, „Što sam sve naučio od škole“, „Paprena priča“, „Kiki, mi te volimo!“, „Abeceda nevoljenih“, a od starijih: „Kumarov san“, „Tonka će sutra“, „Uhvati mi plavog medu“ i „Pe pita o nebu“. Među njima su i prevedena izdanja slikovnica. Otkrila nam je zašto su slikovnice njena velika ljubav.

– Zato što sam ja, valjda, ostala dijete, pa mi je to blisko. Volim boje što se ne vidi po mom odijevanju, ali volim ih u knjigama. Oduvijek sam nešto crtala. Prije sam radila kao dizajner interijera,  tvrdi Vanda.

Vanda je nakon završene Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn za smjer dizajna interijera završila Grafički fakultet u Zagrebu smjer tehničko – tehnološko oblikovanje grafičkih proizvoda. Sudjelovala je na mnogim skupnim domaćim i međunarodnim izložbama u Zagrebu, Osijeku, Virovitici, Pazinu, Beogradu, Subotici i Bratislavi. Evo i kakva je situacija s ilustratorima na tržištu.

– Traženi su zato što svake godine imamo sve veći broj baš knjiga za djecu, a u natrag par godina s likovne akademije izlazi nam 5-6 jako dobrih ilustratora na sceni tako da je sad gužva. Mi smo malo tržište. Malo je posla, a ima jako dobrih ilustratora, dodala je Vanda.

Ova nadarena umjetnica ponosna je vlasnica mnogih nagrada i priznanja. Jedna od najnovijih je uvrštenje slikovnice „Uhvati mi plavog medu“ autorice Silvije Šesto u IFLA-in program „The World Through Picture Book“.