KABA

Slunj obilježava 32. obljetnicu progonstva Slunjana sa svojih ognjišta; U vrijeme Domovinskog rata u slunjskom kraju ubijeno 297 osoba

Grad Slunj obilježava 32. godišnjicu progonstva Slunjana sa svojih ognjišta. Tih je dana na križni put iz Slunja i okolice prema susjednoj Bosni krenula kolona djece, žena, staraca i bolesnika, spašavajući živote. U vrijeme Domovinskog rata 1991. godine Slunj je tri i pol mjeseca živio u potpunoj izolaciji, bez struje, hrane i vode, gotovo nenaoružan. Sjećanja na te dane bude osjećaj nemira i straha, kao i u ono vrijeme kada se cijelo područje, ne samo Slunj, već i Saborsko, Rakovica, Cetingrad i brojna druga mjesta, pokušalo oduprijeti napadima. Od 1991. do 1995. ubijeno je u slunjskom kraju 297 osoba, bez Saborskog gdje su bile 52 žrtve. Od tog broja 70 je žena starije životne dobi, 1 trudnica, 1 djevojka i 3 djevojčice. Starijih muškaraca je ubijeno 99 i jedno muško dijete od šest mjeseci. To je ukupno 175 žrtava koje čine žene, starci i djeca. Najveći broj stradalih je u prvim danima okupacije i tijekom okupacije: ukupno 213 žrtava.

Povodom godišnjice održan je sat povijesti za učenike Osnovne škole Slunj, Srednje škole Slunj i učenike VII Gimnazije iz Zagreba koji su došli u posjet. Okupilo se oko 200 djece u sportskoj dvorani Srednje škole Slunj, a učenike iz Zagreba doveli su predstavnici Hrvatskog braniteljskog centra za društveni razvoj Zagreb. Zajedno su položili vijenac i zapalili svijeće na spomen obilježju poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, a potom sudjelovali i na satu povijesti.

Imamo jednu prezentaciju naše profesorice Teodore Vlašić koju ćemo svi pogledati. Nakon toga film “104 sumraka” od autora filma gospodina Vlade Butine, ratnog snimatelja, objasnila je ravnateljica Srednje škole Slunj Dijana Cindrić.
Uz prezentaciju i film, prigodne tekstove recitirale su učenice Srednje škole Slunj, a učenici su mogli postavljati pitanja prisutnim braniteljima.
Dan sjećanja na Slunj također je obilježila karavana motorista pod imenom „Zajedno u ratu, zajedno u miru“. Na svom putu u pet etapa od Prevlake do Vukovara zaustavili u Slunju kako bi odali počast poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata. U Karavani motorista sudjelovali su i članovi MK Poskok Slunj. Sveta misa održana je u crkvi svetog Jurja u Lađevcu.
Ples