KABA

Predstavljena knjiga “Banovina Hrvatska – prva hrvatska pobjeda nad velikosrpskim terorizmom” – prikazan film “Bitka za Logorište”

U Gradskoj knjižnici “Ivan Goran – Kovačić” Karlovac predstavljena je nova knjiga autora dr. Nevena Materljana pod nazivom “Banovina Hrvatska – prva hrvatska pobjeda nad velikosrpskim terorizmom” kao i dokumentarni film iz razdoblja Domovinskog rata “Bitka za Logorište”. Stihove o ratu recitirala je Lorena Pavičić, a svi prisutni mogli su uživati u dijelu izložbe ratnih fotografija iz arhive PP “KPV ZNG – 91.”. Također, izloženi su i radio uređaji iz razdoblja Domovinskog rata.

– To je knjiga Nevena Materljana, našeg člana, koja u biti govori o Banovnini Hrvatskoj i hrvatskoj seljačkoj zaštiti koja je u to vrijeme postojala, kao i o svim događajima koji su se vodili oko toga, rekao je Damir Batistić, predsjednik Hrvatskog društva kolekcionara militarije.

Batistić ima veliku kolekciju i radi izložbe o Domovinskom ratu, a uvelike mu pomaže brigadir u mirovini Dubravko Halovanić.

Ta seljačka zaštita nije bila naoružana s nikakvim naoružanjem nego su oni imali toljage, batine, ono što su imali kod kuće… E, to je preteča naše Banovine Hrvatske gdje je tadašnji predsjednik seljačke stranke želio ujediniti sve narode koji žive na ovim prostorima u jedinstvenu Banovinu. To je tek trebalo zaživjeti, no došla je zajednica SHS i to je zaštopalo razvoj i daljnju proceduru Banovine, dodao je Halovanić.

Banovina Hrvatska nije bila dugog vijeka, jer je 1941. godine počeo rat, ali je bila priprema za državnost.

– Raspala se ta zajednica SHS u prvu Jugoslaviju. E to govori dr. Materljan, a ove fotografije koje ovdje vidimo su iz Logorišta, iz vojarne u Logorištu. Ta je vojarna bila jedina u ovom našem prostoru, 5. vojne oblasti, koja se probila iz okruženja. Znači, komandant tadašnji, pukovnik Bora Ercegovac, odlučio je i u suradnji s operativnim zapovjedništvom koje je bilo na Šamarici, izlazak iz okruženja pod borbom kako bi izvukao što više materijala i tehnike za njihove jedinice koje su bile onda isto tako u formiranju kao i mi na ovim prostorima, komentirao je Halovanić.

Bora Ercegovac uspio je izvući jedan dio, a drugi dio, kako tvrdi brigadir u mirovini Halovanić, uspjeli su prikupiti, no onda su došli avioni iz Željave i velik dio su uništili.

Ples