KABA

Hripavac – kako ga prepoznati i spriječiti objašnjava epidemiologinja dr. Renata Hlaj

U zadnje vrijeme, posebice ako ste roditelj, često možete čuti informaciju kako se po hrvatskim vrtićima i školama proširio hripavac. Što je to hripavac, kako ga prepoznati i spriječiti objasnila nam je epidemiologinja dr. Renata Hlaj iz Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije.

Hripavac se prenosi respiratornim putem. U početnom stadiju, kada je najzarazniji, hripavac ima simptome obične prehlade pa se roditeljima savjetuje da se, ako primijete simptome, što prije obrate liječniku te da dijete drže izvan kontakta s ostalom djecom.

Hripavac u početku izgleda kao obična prehlada pa ga je teško prepoznati, nakon čega se javlja specifičan težak kašalj – hripanje, otuda i naziv. Nekad se zvao magareći kašalj. Za svaku takvu respiratornu infekciju, pogotovo kod beba, treba se javiti pedijatru, odnosno liječniku koji će dalje postaviti eventualnu sumnju na hripavac i uputiti na testiranje. 

Hripavac je najopasniji za bebe do 5 mjeseci starosti, zbog čega je preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo da se i trudnicama u trećem tromjesečju preporučuje cijepljenje.

-To je bakterijska bolest koja je najopasnija za malu djecu, novorođenčad i dojenčad. Što su djeca starija to su simptomi blaži, a bolest nije isključena ni kod odraslih. Cijepljenje protiv hripavca je u obaveznom programu i u predškolskoj dobi djeca trebaju primiti ukupno pet doza cjepiva. Kreću s dva mjeseca starosti, primarno cijepljenje s tri doze, docjepljuju se u drugoj godini života i ponovno s navršenih pet godina. Ono što bi sad trebalo savjetovati je da svi koji imaju malu djecu, a nisu cijepljena, da provjere koje doze trebaju dobiti i da ih cijepe kako bi ih zaštitili. Ako dijete ipak dobije hripavac ti simptomi će onda svakako biti puno blaži nego što bi bili da nisu cijepljeni.

U karlovačkoj županiji zasad nema prijavljenih slučajeva hripavca. Po najnovijim podatcima dobivenima od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo po županijama i gradova zabilježeni su slučajevi u njih čak 15.

Ples