KABA

Nogostup na Sajevcu i u Žumberačkoj moguće u 2024., a kada će onaj u Zagrebačkoj na Ilovcu još se ne zna

U rujnu ove godine na Turnju je kod škole osvanuo novi transparent: “Obećali ste nogostup na Sajevcu”. Naime, stanovnici od 2006. čekaju nogostup. Nakon što već bivši gradonačelnik i župan, Damir Jelić nije ispunio dana obećanja, Mandić je obećao gradnju nogostupa po završetku aglomeracije, odnosno kanalizacijske mreže na Sajevcu, o čemu smo već pisali.

–Njegova gradnja je u projekcijama proračuna za ’23 i ’24. Tako da ćemo sigurno, kad završi Aglomeracija, krenuti s tim. Gradit ćemo ga fazno, Mandić je rekao još 2022, a kako se njegova izgradnja još ne nazire, a kraj aglomeracije je najavljen za kraj 2023., možemo početak izgradnje očekivati 2024. godine.

-Ono što je dogovoreno s Vijećem na Turnju i s inicijativom Naš Turanj je da ćemo kada se završi aglomeracija, odnosno kada dobije uporabnu dozvolu, krenuti s izradom nogostupa na Sajevcu jer je to jedna od najkritičnijih točaka u gradu, riječi su to gradonačelnika Mandića s 27. Gradskog vijeća.

Na 28. Gradskom vijeću pokrenulo se ponovno pitanje nogostupa na Sajevcu, ali i onog na Borlinu u Žumberačkoj ulici obećanom pred već više od deset godina te nogostupa u Zagrebačkoj ulici na Ilovcu.

U Žumberačkoj na Borlinu je pak problem koji je nastao prilikom javne nabave. Naime, pokušaji javne nabave su propali u čak dva navrata zbog visokog probijanja procijenjene cijene, a na prvi postupak se nitko nije javio.

-Što se tiče postupka javne nabave i rješavanje vode i kanalizacije do sada su objavljena tri postupka. U prvom se nitko nije javio, dok su u drugom i trećem postupku znatno premašene procijenjene vrijednosti tako da su isti poništeni. Sada je u tijeku objava četvrtog postupka javne nabave. Sredstva su osigurana u proračunu, no zbog situacije nalaze se i u prijedlogu za 2024. godinu, rekla je Ana Hranilović Trubić na posljednjem Gradskom vijeću.

 

Nogostup u Zagrebačkoj ulici na Ilovcu je u nadležnosti Hrvatskih cesta što može potencijalno zakomplicirati izvedbu jer su se iz Hrvatskih cesta ogradili od izvedbe projekta paralelno s radovima Vodovoda i kanalizacije. Već izvjesno vrijeme postoji spomen nogostupa, no nije poznato kada bi isti trebao ići u izgradnju.

-Nogostup u Zagrebačkoj stalna je tema naših sastanaka s Hrvatskim cestama. Dokumentacija je spremna, no Hrvatske ceste žele promijeniti određen dio. Projekt uključuje i vodoopskrbu, što znači da Vodovod i kanalizacija imaju određen dio posla. Hrvatske ceste nakon iskustva s D6 više ne žele provoditi nabave u koje je uključena kanalizacija i vodoopskrba. To nije njihov primarni posao i očekuju od nas da prvo Vodovod i kanalizacija završe svoj dio posla. Sjetimo se da je na D6 bila izmjena kanalizacije i vodoopskrbe što je tada bilo u nadležnosti Hrvatskih cesta jer je takav sporazum bio tada sklopljen između Grada i HC-a. Nakon iskustva s D6 odustali su od zajedničkog provođenja projekata. Ista priča je i na rekonstrukciji D3. Za potez od zelenog nebodera do rotora na Švarči Grad je napravio projekt, a Hrvatske ceste su najavile da ako ide rekonstrukcija vodoopskrbe ne žele voditi projekt, ali su spremne osigurati novac za svoj dio posla. Očekujem da ćemo do kraja ove godine uskladiti projekte Vik-a i HC-a, posljednja je informacija o tom pitanju gradonačelnika Mandića.

“Kada budemo imali novce za sve te nogostupe onda ćemo ih sve i napraviti”, dodao je jednom prilikom Mandić. Nadamo se da će se i novac i projekti “poklopiti” u 2024. godini.

Ples