KABA

Predstavljena monografija “Četvrt stoljeća veterana Hrvatskog nogometnog saveza” – Nenad Stražanac jedan od autora i dobitnik priznanja

Prošlo je gotovo četvrt stoljeća otkako su se u Hrvatskoj stvorili temelji veteranskog nogometa. Ne zovu nogomet bez razloga najljepšom igrom. Između ostalog, zato što se na malim utakmicama viđaju maestralni potezi baš kao na svjetskoj sceni. Poanta je ista. Slobodan udarac preko živog zida izazvat će istu pažnju kad ga izvodi Lionel Messi u završnici Lige prvaka ili veteran Matija Štefančić dok brani boje „Plavo – bijelih“ ponedjeljkom u Ligi veterana za područje NSKŽ-a. Veteranske utakmice doista mogu mnogo govoriti o čarima najvažnije sporedne stvari na svijetu, a sada su iste opisane u knjizi „Četvrt stoljeća veterana Hrvatskog nogometnog saveza“ koja je danas predstavljena u hotelu Aristos u Buzinu. Jedan od njezinih autora jest i Nenad Stražanac, dugogodišnji i najaktivniji član komisije za veteranski nogomet te povjerenik za natjecanje LV NSKŽ.

– Prije svega, zahvalio bih svim igračima i nazočnima koje ste i sami vidjeli. To su bivši reprezentativci. To su predstavnici klubova županijskih saveza, središta i do vrha nogometnog saveza. Doista je impresivno biti dio svega toga i dati svoj obol sa svojim sposobnostima, sa svojim vremenom i da napravimo nešto vrlo vrijedno, nešto što će ostati trajno zapisano i nešto što će i nakon 10 godina vrlo rado se sjetiti tko se vidi u toj knjizi, rekao je Stražanac.

Nenad Stražanac jedan je od dobitnika priznanja za nemjerljiv doprinos razvoju veteranskog nogometa u Hrvatskoj i ova mu nagrada puno znači.

Ja sam u veteranima od 2008. godine, u komisiji za veteranski nogomet i u ovih 15-ak godina doista sam se trudio, od državnih prvenstava u velikom i malom nogometu gdje sam uvijek bio povjerenik za natjecanje, gdje sam surađivao sa svim klubovima. To oni najbolje znaju kako je to bilo organizirano. Biti dio te obitelji, doista je čast. To je nešto što se ne može opisati, dodao je Stražanac.

U veteranski nogomet uključeno je 350 momčadi s više od 11500 registriranih igrača. Održana su 23 prvenstva u velikom nogometu i 20 u malom nogometu. U početku je bilo uključeno 6 županija, a danas je tu njih čak 17.

Uvijek preferiram i uvijek sam naglašavao koliko je bitan veteranski nogomet. Hvala svima koji su od prvog dana ovdje i uistinu svim predsjednicima komisija koji su dali svoj obol svemu ovome. Na koncu, ova knjiga, za ovih 25 godina veteranskog nogometa, uistinu je nešto prekrasno. Jučer sam dobio i ovu knjigu, pa sam si dao malo i truda dok sam tamo u hotelu s igračima da na miru pregledam sve ovo što stoji unutra i uistinu je fascinantno. Drago mi je da je to tako, tvrdi Marijan Kustić, predsjednik HNS-a.

Strast, volja i želja – riječi su kojima bi se mogao opisati veteranski nogomet. Čista ljubav koja se prenosi s koljena na koljeno. Cjelokupni događaj s promocije monografije možete pogledati u našoj emisiji “Sportski pregled” u ponedjeljak (27.11.) s početkom u 19:00 sati.

Ples