KABA

Prvo soljenje cesta kreće već ovaj tjedan

Temperature su sve niže, zimski uvjeti na cestama su već na snazi, a zimska služba u pripravnosti. U narednim danima očekuju nas minusi, premda vrlo niski, ipak je potrebno pripremiti cestu kako bi se promet neometano odvijao.

-U pripravnosti smo već sada u prvom stupnju. Pratimo tjedne i dnevne prognoze dva puta dnevno, rekao je Ivan Malkoč, Nadcestar nadcestarije Karlovac.

-Općenito kad je suha cesta i minusi, van šaljemo otprilike 20% kapaciteta voznog parka na preventivna posipavanja. Idemo u obilaske mostova i općenito kritičnih mjesta gdje je moguća poledica, pojasnio nam je Ivica Konjak, član Stožera Zimske službe.

Važno je napomenuti da se na cestama ne intervenira istovremeno već prema redoslijedu i prvenstvu prema razinama prednosti. To vrijedi za sve ceste, a ne samo državne. Prioriteti su već određeni i definirani i prema tim prioritetima se intervenira.

Kada temperatura padne do minus sedam stupnjeva pa na niže cesta se posipava kalcijevim kloridom u mješavini sa solju. Zapremnine spremnika su oko 300 litara za otprilike 15 do 20 kilometara ceste. Posipavanje ceste u uobičajenim uvjetima traje oko dva do tri sata. Sol ili kalijev klorid na cesti mogu potrajati do 12 sati ako nema dodatnih padalina. Zimska služba Cesta Karlovac raspolaže s 1000 tona soli i 700 kubika Kamene sitneži.

-Na području Karlovca koristi se samo sol. Zbog oborinske odvodnje ne smijemo koristiti kamenu sitnež. Nju koristimo samo u okolnim mjestima, na primjer na Starom gradu, Vučjaku, Skupica, Tušilović, Vukmanić itd., dodao je Malkoč.

Kolnik nije uvijek moguće održati crnim. A među najzahtjevnijim terenima su upravo gradska područja.

-Centar grada zna biti nezgodan jer su uske ulice, parkirani auti, mnogo je radova, znamo naići na dosta problema, pojasnio nam je Ivica.

Pun kapacitet vozila stavlja se na cestu kad su najavljene oborine duže od dana ili dva. Tada se vrši preventivno posipavanje, a sva vozila su u pripravnosti. Ralice posipavanjem i raljenjem omogućuju prohodnost vozilima s obveznom zimskom opremom, obzirom na to da u ovakvim  zimskim uvjetima prohodnost podrazumijeva i do 10 cm snijega na kolniku.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ples