Europe Direct Karlovac, Desk Kreativne Europe – Kultura pri Ministarstvu kulture i medija i Nacionalna kontakt točka programa Unije Građani, jednakost, prava i vrijednosti pri Uredu za udruge Vlade Republike Hrvatske su u Gradskoj knjižnici Ivan Goran Kovačić organizirali predstavljanje programa Unije i radionice pripreme projektnih ideja. Predstavljanje programa bilo je namijenjeno organizacijama civilnog društva, lokalnim akcijskim grupama, školama i drugim obrazovnim institucijama, jedinicama lokalne samouprave i drugim organizacijama i ustanovama koje djeluju u kulturnim i kreativnim sektorima ili se bave razvojem lokalne zajednice, promicanjem ljudskih prava, vladavine prava i temama zaštite od nasilja i diskriminacije. Ravnateljica Regionalne razvojne agencije za Karlovačku županiju Sandra Cindrić uvodno je predstavila gostujuće predavače u Ilirskoj dvorani knjižnice. Nakon toga je bilo više riječi o samim programima.

To je jedan od novijih programa Europske Unije, najveći program u njezinoj povijesti, namijenjen zaštiti i promociji temeljnih prava Europske Unije: suzbijanje diskriminacije, promocija ljudskih prava, zaštita žrtava različitih oblika nasilja, osobito rodno uvjetovanog nasilja, zaštita prava osoba s invaliditetom, različitih manjina, djece, poticanju dječje participacije i slično. Program je po prvi puta uspostavljen u novom višegodišnjem okviru od 2021. do 2027. godine, objasnila je Saša Šegrt, savjetnica u Uredu za udruge Vlade RH.

 Program CERV trenutno je u 3. godini provedbe. Pruža financijsku potporu većinom neprofitnim organizacijama, primarno organizacijama civilnog društva, ali i jedinicama lokalne samouprave i obrazovnim ustanovama. Cilj je zaštita temeljnih prava i suzbijanje diskriminacije.

Program je za čitavo razdoblje vrijedan 1,55 milijardi eura. Program dodjeljuje financijska sredstva putem natječaja koji se objavljuju na portalu Europske komisije, dodala je Šegrt.

Morana Bigać Leš iz Ministarstva kulture i medija i viša stručna savjetnica u Službi za kreativnu Europu, objasnila je drugi program „Kreativna Europa“.

Program „Kreativna Europa“ odvija se u razdoblju od 2021. do 2027. godine. Ukupni budžet cijelog programa za to razdoblje je 2,44 milijarde eura. To je, u principu, jedini mehanizam Europske Unije namijenjen za razvoj kulturnih i kreativnih sektora i industrija.

Bigać Leš je izjavila da je izašao godišnji radni plan za 2024. godinu u kojem su najavljeni pozivi i razne potpore koje su predstavili u prvom dijelu programa. Predstavljen je novi projekt koji se događa na području Karlovačke županije i koji je financiran kroz Kreativnu Europu. U drugom dijelu su dublje ušli u poziv za europske projekte suradnje. Sudionici su na kraju predstavljali svoje projektne ideje i slijedili su praktični savjeti za uspješnu pripremu projektnih prijedloga. Radionice su završene u 15:15 sati nakon pitanja i odgovora iz publike.