Ako spomenemo lokalno sportsko novinarstvo, prva poveznica mnogim građanima je upravo gospodin Marijan Bakić. Nakon dviju knjiga, zbirki komentara “Pogled iz drugog kuta” (od 1996. do 2001. i od 2001. do 2006. godine), Marijan je večeras u Kinu Edison karlovačkoj publici predstavio knjigu “Pogled iz trećeg kuta” koja najbolje oslikava 50-godišnji rad ovog svestranog sportskog novinara. Knjigu krase 292 stranice, 44 intervjua, 22 kolumne, 24 drugačijih tekstova koji nisu svi sportski te 12 faksimila i 121 fotografija. Godine 2002. primio je priznanje Hrvatskog zbora sportskih novinara “Urednik godine” za 25 godina sportskog projekta KAŠ. Godinu kasnije, uslijedila je Plaketa Grada Karlovca. Između brojnih funkcija, Marijan je danas i glavni tajnik Hrvatskog zbora sportskih novinara.

– Da sam sanjao, ne bih ovakvo nešto dosanjao. Toliko vas ima da mi je veliko srce. Zapravo, vi ste mi poticaj i potvrda za sve što sam do sad radio da sam zapravo radio profesionalno i za dobrobit karlovačkog sporta. Čitajući ono što su moji novinari KAŠ-evci napisali u knjizi, gledajući ovaj film što su ga napravili Jura i Davor, slušajući sve vas koji ste se obraćali s bine, pomislim: “Bože, jesam li to ja ili je to netko drugi u ovoj dvorani?”, izjavio je Marijan.

Riječi hvale za Marijana imala je Ivana Lukačić, HRT-ova sportska novinarka i urednica, koja se prisjetila samih svojih početaka. Na Radio Karlovac došla je početkom trećeg razreda gimnazije i tri desetljeća kasnije još uvijek je u sportskom novinarstvu. Kako tvrdi, u to vrijeme pratilo se gotovo sve, od vrhunskog rukometa do najnižih kuglačkih liga.

– Uvjerena sam da Marijan Bakić ima super moći, jer premala je ova dvorana u koju nas je sve pokušao smjestiti. Jedna od tih super moći je prepoznati potencijal u mladom čovjeku, jer kako objasniti njegov hrabar potez kad je tinejdžerima dao podršku i slobodu otvaranjem vrata sportske redakcije tadašnjeg Hrvatskog radio Karlovca. Bila su to krasna nedjeljna jutra u kojima smo kroz tjedni rad i praćenje sporta nastojali dati najbolje od sebe u emisiji Sportska nedjelja. Bila je to borba tada s pisaćim mašinama, pisanjem vijesti, osvrta, komentara, intervuja, smišljanjem pitanja i tema. Marijan je uvijek bio spreman pomoći i saslušati nas. 

Predsjednik Hrvatskog zbora sportskih novinara i glavni urednik Sportske televizije Jura Ozmec gotovo je na dnevnoj bazi u kontaktu s Marijanom.

– Najvažnije je da je ova knjiga na neki način sažetak onoga što Marijan ima duboko u sebi, a to je moć da mlade novinare napravi novinarima. Nije lako danas biti novinar, naročito ne sportski novinar. Naročito u ovakvoj državi u kojoj sport sve više tone i sve manje ima sportaša. Marijane, hvala ti na ovoj knjizi.

Prigodnim riječima obratili su se i Ivan Gojmerac, Josip Grdina, Damir Mandić, Vinko Knežević, Martina Furdek Hajdin, Tomislav Družak i Josip Kurs.