
Božićna pšenica tradicionalno se sadi na blagdan sv. Lucije koji se obilježava 13. prosinca. Bitno je da se ponekad i podsjetimo na neke osnove o brizi i načinu sađenja ove tradicionalne biljke ne samo kako bi niknula već kako bi zazelenila do Božića. Za svaku biljku postoji pravilan način uzgoja, a svoje tajne otkrila nam je Gordana Purgar, tehnička direktorica Zelenila
–Uglavnom se uzme jedna posudica visine do 5 cm. Stavi se pšenica unutra, nije potrebno dodatno stavljanje zemlje ili mahovine ili vate. Dovoljno je da se stavi samo pšenica koja se zatim natopi mlakom vodom da bi sjeme nabubrilo. Višak vode se odlije i pšenica se stavlja na svjetlo i toplo mjesto, objasnila je Purgar.
Nakon sađenja pšenicu ne treba zalijevati već samo prskati kako bi dobili najbolji rezultat.
–Nakon što sjeme pšenice proklije dnevno se treba dva do tri puta prskati kao bi se mogli razviti zeleni listovi. Taman do Božića je u pravom izgledu, a za Božić se može staviti na stol ili pod bor po želji. Bitno je da se i potkrati da bude uredna, dodaje Purgar.
Osim sadnje pšenice, uz sv. Luciju, kao i njen blagdan, vežu se i drugi običaji.
–Kako između sv. Lucije i Božića ima 12 dana tako se svaki dan prati kakvo je bilo vrijeme i prema tome se prognozira vrijeme za iduću godinu i njenih 12 mjeseci. Ima i jedna romantična priča, naime kaže da djevojke i momci moraju na papiriće napisati imena 12 potencijalnih muževa i žena. Ti se papirići saviju i svaki dan se jedan baca u vatru. Na kraju na Božić ostane jedan papirić i to je ime budućeg supruga ili supruge, kazala je Nikolina Belančić Arki, kustosica u Gradskom muzeju Karlovac
Neovisno o tome koji je vaš običaj za blagdan svete Lucije sađenje pšenice neizostavni je dio proslave adventskog vremena. Božićna pšenica osim što je običaj neizostavna je dekoracija u svim domovima u božićnom vremenu.