• December 22, 2023
  • Anamarija Radočaj
  • 0

Svatko od nas je drukčiji po pitanju mnogo toga, pa tako i kože. Proizvodi za njegu kože koji nekome pomažu, drugome će itekako odmoći. Zato je važno znati u koju kategoriju spada vaš tip kože kako biste je mogli pravilno tretirati. Pristup čišćenju kože razlikuje se ovisno o pojedincu, ali postoje neke osobine prema kojima možemo odrediti nekoliko glavnih tipova jer karakteriziraju veći broj ljudi.

Kad slažete idealnu rutinu za čišćenje vaše kože, morate uzeti u obzir i specifične kožne probleme kao što su psorijaza ili akne kojima su potrebni neki drugi koraci. Zato, uzmite u obzir svoj tip kože, ali i potencijalne specifične karakteristike vaše kože pri izboru proizvoda za čišćenje.

Temeljit pristup masnoj koži

Ako imate masnu kožu, dobro vam je poznato kako koristeći neke proizvode nemate dojam da ste je u potpunosti očistili. Budući da ona stvara višak sebuma i ulja, nježni čistači nisu dovoljni kako bi uistinu uklonili sve nečistoće s kože. Također, neki proizvodi za uklanjanje šminke ostavljaju dodatan masni sloj na koži. Zato preskočite teška mlijeka za čišćenje lica – za masnu je kožu idealna micelarna voda koja micelama sakuplja masti i nečistoće te temeljito čisti kožu.

Korisno je uključiti i dva koraka za čišćenje lica ako imate masnu kožu – prvi koji će ukloniti šminku, a drugi koji će očistiti višak sebuma i ulja. Doduše, važno je ne koristiti intenzivne čistače koji će narušiti ravnotežu kože. Ako pretjerano osušite masnu kožu, ona će početi stvarati još više sebuma kako bi to nadoknadila.

 

Hranjivo čišćenje suhe kože

S druge strane, suha koža lica sama po sebi ne stvara puno sebuma ni ulja pa je osjetljiva na razne čistače. Zato je ovdje najbolje koristiti mlijeka i balzame za čišćenje koji će ukloniti samo površinske nečistoće bez da diraju prirodna ulja kože. U Garnier ponudi možete naći razna rješenja za čišćenje suhe ili osjetljive kože lica koja burno reagira na snažne čistače.

Također, kad je riječ o suhoj koži, nema potrebe za dvostrukim čišćenjem. Štoviše, neki preporučuju čišćenje lica s proizvodima samo navečer, dok se ujutro samo umivaju vodom. Vaš izbor ovisi o specifičnostima vaše kože, ali i kvaliteti zraka u domu te materijalu jastučnice na kojoj spavate. Korisno je ujutro koristiti blag čistač kako biste pripremili čistu podlogu za nanošenje šminke i ostatak dana.

 

Mješovita koža

Vječiti fenomen u njezi kože je mješoviti tip. On može biti težak za održavanje, no zapravo je važno znati samo koja područja vaše kože imaju određena svojstva. Najčešće se radi o masnijoj koži nosa, čela i brade, dok obrazi mogu biti i suhi. Zato je korisno kombinirati više proizvoda za njegu kože na pripadajućim dijelovima lica. Za čišćenje mješovite kože odaberite micelarne vode namijenjene ovom tipu, a onda pojačajte hidrataciju obraza i suhih dijelova lica. Tako ćete umanjiti sjaj i lučenje sebuma na problematičnoj „T-zoni“ bez da isušujete ostatak lica.

Naravno, sve ove savjete treba primjenjivati prateći stanje kože jer i masna koža ponekad može biti isušena pa treba prilagoditi rutinu čišćenja trenutnom stanju.