• December 28, 2023
  • Anamarija Radočaj
  • 0

Razgovor za posao uobičajeni je završni korak pri izboru koga će tvrtka zaposliti na svojem otvorenom radnom mjestu. Vješta komunikacija s ispitivačem zato je izuzetno bitna, no postoji i mnogo dodatnih faktora koji utječu na konačnu odluku.

U 2024. godini mnogi među nama će poželjeti promijeniti radnu sredinu. Razlog je taj što se lakše izboriti za veća primanja na razgovoru za posao u konkurentskoj tvrtki, nego u onoj u kojoj godinama već radite.

Zbog toga smo primorani mijenjati poslove, kako bismo poboljšali kvalitetu svoje svakodnevice i jednog dana došli do financijskog blagostanja. To naravno nije jednostavno, jer moraju baš vas odabrati za slobodno radno mjesto, a konkurencija uvijek postoji.

Odluka pritom obično pada baš nakon razgovora s ispitivačem. No, u obzir se uzimaju i mnogi drugi čimbenici, zbog čega se ne isplati uzdati u sreću dok tražite novi posao, već je na vama detaljno pripremiti teren za dolazak u kompaniju za koju želite raditi.

Besprijekorna prijava za natječaj

Sve kreće s vašom prijavom za posao koja mora biti perfektna, jednako kao i vaš nastup na razgovoru za posao. Bilo da ste poslali otvorenu ponudu ili se prijavili na natječaj, na vama je osmisliti motivacijsko pismo koje će dočarati poslodavcu koliko ste motivirani raditi za njega, a i koliko vrijednog iskustva imate u svojoj karijeri.

Naravno, u tu svrhu pomoći će vam i životopis kojeg ćete poslati. On mora biti pregledan i jasno otkriti koje su vaše najveće vještine, kao i tko su bili najvažniji poslodavci s kojima ste u prošlosti već radili. Zato je bitno uzeti si vremena i pogledati najbolje primjere CV-a pa prilagoditi vlastiti najvišim standardima pisanja životopisa.

Važno je naglasiti da nije nebitno niti kome šaljete svoju prijavu. Ako se radi o natječaju, tada ćete to napraviti na email koji je namijenjen kandidatima za posao. Ako se pak radi o otvorenoj ponudi, tada je bitno da je pošaljete osobi koja ima moć odlučivanja o zapošljavanju, a ne nekome na nižoj poziciji koji će vašu prijavu pogledati i obrisati, bez da je dalje proslijedi.

Iskustvo i poznanstva

Hoćete li dobiti posao ili ne svakako će ovisiti o vašem radnom iskustvu. Pritom mislimo na praktično znanje, odnosno primjenu onog što se od vas traži na konkretnim primjerima.

Poslodavcu svoje iskustvo imate priliku predočiti kroz životopis i motivacijsko iskustvo, kao i kroz razgovor za posao. No, još je bolje ako ste stvorili svoje ime u struci pa se već zna da ste jako dobri u onome što se od vas traži.

Ne zaboravimo niti poznanstva, jer ako u tvrtki u kojoj se pokušavate zaposliti postoji netko tko vas osobno poznaje i može garantirati da ste dobri u svom poslu, tada vam put do zaposlenja postaje značajno lakši. To ništa ne jamči jednom kad treba donijeti odluku kome će pripasti otvoreno radno mjesto, jer možda postoje i drugi koji dobro kotiraju. Međutim, svako poznanstvo zlata vrijedi pa pokušajte kroz karijeru upoznati ljude koji rade u drugim kompanijama, jer tako si povećavate izglede da jednog dana promijenite sredinu i uspješno povećate svoja mjesečna primanja.

Vješta poslovna komunikacija

Za kraj, moramo spomenuti i razgovor za posao, jer teško da će baš vama pripasti radno mjesto ako u komunikaciji s poslodavcem potpuno zabrljate. Kako voditi razgovor ovisit će o struci, kao i o preferencijama ispitivača. No, ono što uvijek prolazi je mirnoća, kao i samouvjereno predstavljanje vlastitih vještina, čime dokazujete da možete samostalno donositi odluke, jednom kad vas bace u vatru na novom radnom mjestu.

Na razgovoru za posao od vas se traži pristojnost i poštovanje prema sugovorniku. No, bitno je i da pokažete da vas se ne može pregaziti samo tako te da pristajete isključivo na dostojanstvene radne uvjete.

O visini plaće ne bi trebalo razgovarati odmah na početku, jer to poslodavci ne vole, unatoč tome što je sasvim jasno da svi radimo prije svega zbog mjesečnih primanja. Taj dio odgodite do trenutka kad vidite da vam ispitivač počinje vjerovati i zatim se ne ustručavajte ispaliti krupnu cifru, kako ne biste na kraju dobili manje nego zaslužujete.

Na kraju odluka pada na temelju svega ovdje navedenog, od vašeg motivacijskog pisma i načina na koji ste prezentirali svoje iskustvo do toga koliko ste bili ugodni na samom razgovoru. Drugim riječima, treba uzeti u obzir najsitnije detaljne dok se prijavljujete na posao, kako biste si maksimalno povećali izglede da odaberu baš vas.