Sjajne vijesti stižu iz Centra za pružanje usluga u zajednici Ozalj. U Slapnu je izgrađena kuća za nove korisnike koji su se s veseljem uselili i ravnopravno uklopili u okolinu.

– Ovu kuću smo napravili sredstvima EU. Napisali smo jedan projekt za EU. Naši stručni radnici su osmislili sami projekt da što više naših korisnika izađe iz ustanove, da ostvari uslugu organiziranog stanovanja i da živi u svojim kućama, izjavila je Dijana Borović – Galović, ravnateljica Centra za pružanje usluga u zajednici Ozalj.

Vrlo važno im je bilo da kuća bude smještena na području grada Ozlja i u blizini Jaškova, jer je u Centru puno korisnika koji dolaze iz navedenog kraja.

– Nakon regionalizacije naši korisnici županije ostali su u našoj ustanovi i to nam je bilo jako važno da smo ovdje, da smo prisutni u našoj sredini i da oni živi negdje gdje su blizu svojih obitelji. 

U ovoj kući nalazi se 5 korisnika koji su iz Karlovačke županije.

– Tijekom dana o njima brine povremeno asistent koji se nalazi u drugoj kući i njihov zastupnik. Znači, svaki korisnik ima svog zastupnika koji brine o njihovim pravima, o zdravstvenim pravima, socijalnim pravima, o pravima organiziranja slobodnog vremena i o pravima na rad. O tome brine zastupnik koji je isto tako zaposlenik naše ustanove i koji je ili rehabilitator, logoped, socijalni radnik ili psiholog, dakle, stručni radnik.

Da je u kući doista lijepa i opuštena atmosfera, potvrđuje nam korisnik Marijan.

– Ja sam zadovoljan. Super je. Održavam kuću. Stalno čistim. Dok sam bio u Karlovcu, nije mi se svidjelo. Ovdje mi je bolje, jer je ovo moj rodni kraj. Ovdje mogu delati. Šećem i ništa mi nije teško. Volim delati svaki dan. Do jutra sam slavio Novu godinu. Bilo je šampanjca, bezalkoholnog piva i kolača. Bilo je svega, rekao je Marijan.

Osim nove kuće i smještaja korisnika, iz Centra dolazi još jedna odlična vijest.

– Upravo sam razgovorala s područnim uredom Zavoda za socijalni rad. Oni već imaju korisnike kojima treba pružiti uslugu osobne asistencije. Mi smo dobili licencu za osobnu asistenciju i dobit ćemo prvog korisnika. Dobili smo i uslugu organiziranog stanovanja za djecu koja je jako važna, jer u Hrvatskoj ona ne postoji, naročito za krizni smještaj, za djecu s teškoćama. To smo vidjeli s ovom djevojčicom s autizmom, dodaje ravnateljica.

Centar će po tome biti taj koji će u kriznim situacijama moći smjestiti djecu s teškoćama i pružiti im svu moguću podršku te pomoć, jer već sad stručnjaci Centra rade na tom području.