Napojnice se od 1.1. ove godine u ugostiteljskim objektima mogu ostavljati i kod bezgotovinskog plaćanja, odnosno pri plaćanju karticama. Saznali smo što o tome misle naši sugrađani, ali i karlovački ugostitelji.
Zadnjim krugom porezne reforme implementiran je model uvođenja napojnica u sustav fiskalizacije. Prema novom modelu, gost plaća račun gotovinom ili karticom te procjenjuje želi li ostaviti napojnicu i u kojem iznosu. Napojnica se povezuje uz izdani račun te se evidentiraju podaci o iznosu napojnice. Važno je napomenuti da se na računu ne prikazuje iznos napojnice. Utvrđen je neoporezivi iznos od 3.360 eura godišnje po osobi, a iznos napojnice iznad neoporezivog dijela oporezivat će se po stopi poreza na dohodak.
Vlasnik jednog karlovačkog ugostiteljskog objekta, Gordan Fancev, mišljenja je kako ovaj zakon nije dobro promišljen i nema pozitivnih strana.
–Smatram da ima puno nedostatak i da je, kao svaki zakon u Hrvatskoj, donesen samo da se donese, bez konzultiranja s ugostiteljima. Konobari bi trebali otkucati napojnice i mi bismo ih kao poslodavci onda po individualnoj odluci isplaćivali na dnevnoj, tjednoj ili mjesečnoj bazi. Najveći problem je što je ta “bakša” bilo jedino što je konobare još uvijek držalo u tom poslu. Kako oni vole reći, imali su za cigare i za gablec. Ovim zakonom će izbjegavati kucati te iznose i skrivati ih i od nas i od države.
Fancev je mišljenja kako će ovaj zakon u praksi dovesti isključivo do porasta malverzacija i takozvanog „operiranja“ u sivoj zoni.
–Iskreno se nadam da će to u neko skorije vrijeme zaživjeti na neki jednostavniji način. Kada je više posla i gužva to je prekomplicirano. Mislim da nema potrebe da mi kao vlasnici znamo i kontroliramo koliko su konobari napojnica zaradili, to je njihova zaslužena nagrada. Siguran sam da je sve po tom pitanju bilo bolje nego što će biti u periodu koji slijedi.
S ovim mišljenjem slažu se i konobari. Zakon je u praksi neodrživ i teško ga je provoditi.
–Mislim da je katastrofa. Konobarim i ovo mi je smijurija. Kada nas gosti nagrade za dobar rad napojnicom i onda država želi dio te nagrade. Mislim da nikako nije dobro, ali eto, šta ćemo.
Potrošači pak pozitivno reagiraju na ovu novost. Sugrađani s kojima smo razgovarali zadovoljni su uvođenjem ove opcije.
–Mislim da je to dobro za one koji imaju novaca i mogu dati napojnicu. Ja ih dam ovisno kako sam koji dan raspoložen, ali dobro je.
–Inače su konobari potplaćeni i treba im dati napojnice. Jedino što po svim kafićima baš i nema opcije kartičnog plaćanja, ali mišljenja sam da ih treba kako god nagraditi.
–Mislim da to zaslužuju svi koji nas poslužuju i rade taj posao. Lijepo je da se to uvelo i da je regulirano, sve se više plaća karticama pa je to i potrebno.
Uvođenjem ovog zakona otvara se i pitanje kartičnih provizija na napojnicu i načina na koji će banke kontrolirati naplate napojnica i isplate djelatnicima. Preostaje samo vidjeti kako će u praksi sve zaživjeti i hoće li biti održivo kako su se i nadali.