Početkom nove godine mnogi donose odluke kojih se žele što duže pridržavati. Popis odluka često je dugačak, pa si mnogi zadaju kao cilj više tjelesne aktivnosti, putovanja, čitanja, prestanak pušenja ili štednju novca. Međutim, to je lakše reći nego učiniti i moramo znati kako donositi odluke koje nisu preambiciozne, a time i vjerojatnije da ćemo ih ostvariti. Upitali smo građane donose li novogodišnje odluke i što misle o njima.

Imam samo jednu želju, a to je zdravlje koje mi je najbitnije. Također da su mi unuke sretne i zdrave te da napreduju u školi. Nemam što drugo reći, izjavio je Ivan.

Ništa, sve je po starom. Samo zdravlje i ništa drugo. Svatko zna svoje i nekome je to vjerojatno dobro, a nekome reda radi, rekao je Željko.

Ne, nisam nikakvu odluku donijela. Druga je stvar za one koji donose odluke u ovo doba, ali ne smatram da je to nešto bitno u životu i da to moraš. Odlučiš i bez nove godine, rekla je Ružica.

-Na početku godine svi kažu da to moramo raditi. Neki se toga drže, a neki ne, ali se više ne drže svojih odluka. Disciplina je tu najvažnija, istaknuo je Marijan.

Svoje mentalno zdravlje možemo bespotrebno ugroziti postavljanjem nerealnih ciljeva i kršenjem donešenih odluka. Voditelj Integrativnog centra mentalnog zdravlja, doktor Igor Salopek, objasnio je kako je jednostavno nešto odlučiti, ali potpuno druga stvar pridržavati se donesene odluke.

Puno će se ljudi sada pitati što s novogodišnjim odlukama, to je uvijek pitanje 1. siječnja. Svaka promjena je dobrodošla, pogotovo ako donosi kvalitetu života. Međutim, podsjetit ću da je od 5 faza promjene najteža upravo ona posljednja, održavanje. Promjenu je najteže održavati, a moja poruka je da ju održavamo korak po korak. Ključ u održavanju promjene je živjeti je svaki dan i ne nužno gledati na duge staze te gledati što će biti za godinu dana ili 5 godina. Razmišljajmo što će biti danas, ovdje i sada, a onda i što će biti sutra, objasnio je Salopek.

Doktor Salopek izjavio je kako svaku donesenu odluku moramo rascjepkati na što je moguće više manjih dijelova i krenuti korak po korak. Dakle, nije dobro donositi prevelike i preambiciozne odluke koje će biti teško ostvariti, a vjerojatan neuspjeh u realizaciji odluke može narušiti naše samopouzdanje.