Vizualni doživljaj svijeta dominantan je u današnje vrijeme kada najviše informacija primamo putem vida. Upravo zato volimo slike i fotografije koje „vrijede 1000 riječi“ i na jednostavan način govore mnogo. Svojih početaka s fotografijom prisjetio se Marko Vrdoljak, putni fotograf i autor izložbe „One su ovdje“ koja će se uskoro odviti u Zagrebu. „One su ovdje“ je značajan projekt koji je Vrdoljak realizirao s poznatim akademskim slikarom Dimitrijem Popovićem, a njime su predstavljene slavne hrvatske dame iz svijeta glume, estrade, sporta i slično u biblijskom kontekstu. Vrdoljak je objasnio svoju suradnju s Popovićem i kako je nastao projekt.

Sreli smo se jednom prilikom na ulici kada mi je na mobitelu pokazao kako je slikao preko jednog od mojih aktova. Izgledalo mi je prekrasno, zaista je bio zanimljiv crtež na aktu. Rodila mi se ideja da zajedno napravimo neki projekt u kojem bi spojili fotografsku i slikarsku umjetnost. Nakon gotovo 2 godine promišljanja i razgovora rodila se ideja o projektu „One su ovdje” koji govori o ženskoj energiji i snazi te ženskoj ulozi u današnjem svijetu, ali kroz energiju i prikaz žena iz biblijskih motiva, objasnio je Vrdoljak.

Vrdoljak je istaknuo kako u biblijskim pričama dominiraju uglavnom muški likovi, dok se o ženskim likovima zna vrlo malo.

-Odlučili smo napraviti priču kroz odabir 21 ženskog lika. Kontaktirali smo hrvatske žene poznate u javnosti kako bismo ih pitali žele li sudjelovati u projektu kako bi utjelovile u svom današnjem liku lik žene iz Biblije. Naveli smo 50-ak biblijskih likova i nazvali žene od kojih ću nabrojati samo neke: Severina, Nina Badrić, Sandra Perković, Ana Rucner, Zdenka Kovačićek, Tereza Kesovija, to su sve osobe koje su prihvatile sudjelovati. Same su morale odabrati koji lik žele predstaviti unutar samog projekta, rekao je Vrdoljak.

Žene iz javnog života koje su pristale sudjelovati u projektu morale su doći na snimanje bez šminke i frizure, a nakon toga su kreirali portretnu fotografiju biblijskog ženskog lika.

-Nakon toga smo 21 crno-bijelu fotografiju isprintali na velika slikarska platna, a to sam onda predao Dimitriju Popoviću. To je bilo slikarsko platno na koje je mogao kasnije intervenirati raznim tehnikama. Nakon godinu dana Dimitrije je naslikao 21 djelo koje smo počeli izlagati na izložbi “One su ovdje”. Prvo otvorenje izložbe bilo je u galeriji Sponza na Stradunu u Dubrovniku, objasnio je Vrdoljak.

Prva izložba „One su ovdje“ bila je prije par godina u Dubrovniku i bila je veoma posjećena, a nakon toga su gostovali u Splitu. 2023. godine su s izložbom posjetili Rovinj, a ove godine dolaze u Zagreb.

-Otvorenje će biti 9. siječnja u Fotoklubu Zagreb kao meni posebno dragom fotoklubu koji dodjeljuje nagradu “Tošo Dabac” i jedan je od najstarijih fotoklubova u Zagrebu. Dimitrije je pristao i nadam se da će i naši modeli moći doći, tko će moći od njih 21. Znam da je to skijaški tjedan kada puno Hrvata ide na skijanje, ali tko će moći, pozivam da dođu, zaključio je Vrdoljak.