Danas je Svjetski dan smijeha. Ovaj dan obilježava se od 1998. godine kada je u Indiji pokrenuta inicijativa koja se vrlo brzo proširila svijetom. Popularnosti ovog dana pomogle su spoznaje o blagodatima smijanja za prvenstveno mentalno, a potom i tjelesno zdravlje. Psiholog Mario Jovković iz Opće bolnice Karlovac objasnio je kako je smijanje urođeno i zašto nam popravlja raspoloženje.

Smijeh je emocionalna i fizička reakcija na neki podražaj ili situaciju. Nakon plakanja, prva sljedeća stvar koju djeca pokazuju je smijanje. Samim time što je urođen, znači da je prisutan u svim kulturama i da ima evolucijsku važnost. Osim toga, važnost smijeha odnosi se i na osjećaj ugode i smirivanja, dakle, može i fizički i emocionalno pridonijeti zdravlju. Ako govorimo o emocijama, radost je prva emocija koju vežemo uz smijeh, a ona je također urođena i prisutna u svim kulturama. Kada nam se dogodi nešto smiješno, automatski nas razveseli, objasnio je Jovković.

Cilj obilježavanja ovoga dana je potaknuti ljude na smijeh jer je smijeh zdrav, bitan i dobar. Poboljšava rad imunosnoga sustava, reducira hormone stresa, pogoduje radu srca i krvotoka,  potiče cirkulaciju i opskrbljivanje tijela kisikom, smanjuje pojavu krvnih ugrušaka, začepljenost arterija, snižava tlak i smanjuje opasnost od infarkta. Oslobađa od straha i zabrinutosti te pomaže smiriti bijes. Smijući se i mršavimo, borimo se protiv depresije, anksioznosti i nesanice. Znanstveno je dokazano da je smijeh najbolji lijek protiv mnogih bolesti, prvenstveno protiv stresa koji je u suvremenome načinu života u svakodnevnome porastu.