Služba za provedbu ITU mehanizama grada Karlovca prošle je godine, 15. prosinca, održala prvo događanje na temu “Integrirana teritorijalna ulaganja na Većem urbanom području Karlovac”. Ciljevi događanja bili su predstavljanje aktivnosti provedbe održivog urbanog razvoja i predstavljanje projekata urbanog područja Karlovac koji su uspješno provedeni ili su pred završetkom provedbe.

Naše Veće urbano područje Karlovac u početku su bila tri grada Karlovac Duga Resa Ozalj, a u ovom području smo se proširili na sedam gradova i općina. Ono što je karalteristično je da pokrivamo veliko površinsko područje. Svi znamo sjećamo se zaključka Vlade kada je sve počelo u Gradu Karlovcu. Tada smo osnovali Urano područje Karlovac, započela je izrada strategije, osnovali smo partnersko i koordinacijsko vijeće i već nakon nešto više od tri mjeseca dostavili smo plan strategije Ministarstvu regionalnog razvoja, kazala je Anita Trbuščić, pročelnica Službe za provedbu ITU mehanizama.

Uspostavljena je ITU služba, zaprimljena odluka da su ispunjeni svi preduvjeti za ITU mehanizme na Urbanom području Karlovac, zaprimili konačnu odluku da je Karlovac 8. ITU grad. Ugovor o dodjeli sredstava tehničke pomoći i sporazum o provedbi u Karlovac je stigao 30. studenog 2020. te je Urbano područje Karlovac krenuo s provedbom projekata.

Imali smo vrijednosti projekata preko 25 milijuna eura, a 20, 6 milijuna su bila bespovratna sredstva. Sva četiri projekta bila su ugovorena kao izravne dodjele, nadodala je Trbušić.

Četiri izvršena ITU mehanizma bili su obova vrelovoda, koje je, podsjećamo, bila i okidač za ulazak u program ITU mehanizama, zatim obnova brownfield lokacije nekadašnjeg kina Edison, Revitalizacija kina Edison u fukciji pokretanja integriranih turističkih programa u gradu Karlovcu te Nikola Tesla Poduzetnički centar. U vrijeme održavanja ovog događaja Veće urbano područje Karlovca ušlo je u sljedeće programsko razdoblje kojime će se financirati novi projekti.

Odlučili smo se na revitalizaciju brownfield područja na našem urbanom području, na revitalizaciju zaštićenih kulturno povijesnih cjelina, a to su Zvijezda u Karlovcu i kulturno povijesna cjelina u Dugoj Resi. Nastojali smo nadograditi biciklističku i zelenu infrastrukturu u gradovima i općinama, čak i uključiti segment digitalizacije prometa, a provodit će se i projekti revitalizacije i povezivanja kulturno turističkih destinacija u svrhu povećanja turizma i turističkih boravaka na našem urbanom području Karlovac, objasnila je pročelnica Trbušić.

Kao što smo već najavili, projekti koji će se financirati u ovom financijskom razdoblju su uređenje Trga bana Jelačića, izgradnja obilaznice Zvijezde, Parka Grabrik, prometnica i biciklističkih staza na Luščiću, okoliša i infrastrukture Starog grada Dubovca i Bosanskog magazina u Karlovcu, dok će u starim gradovima Cetinu i Drežniku biti uređeni posjetiteljski centri. Stari grad Slunj će imati radove na uređenju objekta, Duga Resa dobiva uređeni Društveno-kulturni centar, a Ozalj uređeni Centar za posjetitelje Slava Raškaj.