Svečanom akademijom u Zorin domu pod nazivom “Dok je srca, bit će i Hrvatske”, tradicionalno je obilježen Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i Dan mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja. 15. siječnja datum je kojim obilježavamo dva uspjeha od krucijalnog značenja za Republiku Hrvatsku. Pred 32 godine Hrvatsku su priznale države članice Europske unije, njih 12, dok je pred 26 godina završen proces povratka okupiranih područja istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske.

-Ovo je jedan od ključnih datuma novije Hrvatske povijesti i ova manifestacija koja se u Karlovcu tradicionalno održava je izvrsna za prenošenje istine kako je obranjena Hrvatska na mlađe generacije. Vrlo je važno mladim generacijama na njima najprihvatljivije načine prenositi znanje o Domovinskom ratu. To su okolnosti za koje vjerujem da se više u Hrvatskoj neće ponoviti i mlađima moramo ponavljati kako samostalna, suverena Hrvatska nam nije darovana, krvlju je plaćena, izjavio je ministar branitelja i potpredsjednik Vlade, Tomo Medved.

Također, tog 15. siječnja 1992. godine Njemačka je uspostavila diplomatske odnose s Hrvatskom.

-Prisjetili smo se događanja od pred 32 godine i onih trenutaka ponosa i nade koje smo na današnji dan osjetili. Tada je 52% teritorija Karlovačke županije bilo okupirano, trećina Hrvatske je bila zauzeta i s ovim činom smo svi osjetili da ipak sve kroz šta prolazimo ima smisla. Na svima nama je da odamo počast i budemo svjesni duga koji imamo prema svim braniteljima i poginulima u Domovinskom ratu. Ovo su ponosni dani stvaranja naše Države i hvala svima koji su u tome sudjelovali, dodala je Martina Furdek Hajdin, županica.

Dokumentacijsko memorijalni centar hrvatskih branitelja Damir Pintar organizirao je ovu svečanu akademiju u suorganizaciji s Ministarstvom hrvatskih branitelja, Karlovačkom županijom i Gradom Karlovcem.

-Svi naši blagdani i spomendani pričaju posebne događaje Domovinskog rata, no ovaj dan su zaista čekale tisuće generacija. Zbog svih onih koje nema, važno je da se prisjećamo njihove volje, motiva i želje da se stvori slobodna država međunarodno priznata, a svi mi koji smo ostali imamo dug stvarati zemlju u kojoj građani žive što bolje, rekao je Damir Mandić, gradonačelnik.