Sklonište za životinje u Utinji čuva veliki broj napuštenih pasa s područja Karlovačke županije. Okruženo je nedirnutom prirodom, s 3000 m2 prostora za boravak pasa. Djelatnici skloništa vode brigu o psima koji čekaju na udomljavanje i na nove vlasnike. Premda neodgovorni vlasnici grubo postupaju prema psima, ostavljajući ih doslovno na cesti, postoje i oni drugi koji brinu o napuštenim psima jer shvaćaju da se radi o živim bićima koji samo žele ljubav i dom. Ukupan broj trenutno zbrinutih pasa i sve zbrinute životinje u skloništu tijekom protekle godine prokomentirao je voditelj skloništa za životinje u Utinji Krešimir Lemić.

-Trenutno se u skloništu nalazi 176 pasa svih dobnih kategorija, odnosno štenaca, mladih i odraslih pasa. U 2023. godini ukupno je s područja Karlovačke županije zbrinuta 571 životinja. Od toga je 447 psa, 123 mačke, 2 labuda, 2 ježa, 2 konja i dabar. Psi se zbrinjavaju u sklonište, a mačke, velike domaće životinje i divlje životinje se po izlječenju i sterilizaciji ili kastraciji gradskih mačaka lutalica, vraćaju na mjesto nalaska ili ih preuzima nalaznik, rekao je Lemić.

Svim zainteresiranim osobama na raspolaganju su razne mogućnosti za pronaći izgubljenog ljubimca ili udomljavanje. Slike svih pasa objavljene su na web stranici skloništa. Voditelj skloništa Lemić dodatno se osvrnuo na kretanje broja napuštenih i udomljenih pasa.

Što se tiče ukupnog broja zbrinutih životinja, tu ne možemo biti zadovoljni na neodgovorne vlasnike i pojedince koji životinje u velikom broju napuštaju, na milost i nemilost ulici sve dok ih netko ne pronađe ili prijavi nama. S druge strane, možemo biti sretni jer smo ponosni na broj udomljenih životinja iz našeg skloništa. Prošle godine je iz skloništa udomljeno čak 339 pasa, objasnio je Lemić.

Mnogi koji žele udomiti pse prate na web stranici skloništa koje su životinje dostupne ili vide oglase koje sklonište daje u medije. Slijedi osobni dolazak i odabir psa, no moguće je željenog psa odvesti i do karlovačke veterinarske ambulante na Dubovcu, pa i na kućni prag.

-Po zakonskoj obavezi svi psi u skloništu su mikročipirani i cijepljeni na zarazne bolesti te kastrirani ako su spolno zreli. Ako netko udomi štene, ima pravo na besplatnu kastraciju, odnosno sterilizaciju u našoj ovlaštenoj veterinarskoj ambulanti na Dubovcu na temelju ugovora o udomljenju. Također bih ovom prilikom pozvao sve ljude koji misle udomiti psa da nam se obrate, izjavio je Lemić.

Lemić je napomenuo da prilikom odabira pasa udomitelji trebaju biti pažljivi jer je svaki pas velika odgovornost, a žive do 15 godina. Pas je živo biće koje zahtijeva skrb i brigu, a ne igračka na dar. Nadalje, zbog nekastracije, odnosno nesterilizacije ženki rađa se preveliki broj štenadi koje onda neodgovorni vlasnici jednostavno odbace. Sklonište nastavlja s redovnim radom i dalje u suradnji s gradovima i općinama s kojima su potpisani ugovori o suradnji.

-Ovom prilikom posebno se zahvaljujem udruzi „Najbolji prijatelj“ i „Micka“ iz Karlovca, udruzi „Kira“ i „Vis vitalis“ iz Rijeke, kao i ostalim pojedincima i građanima koji nisu članovi ikakvih udruga i koji nam uvelike pomažu u pronalasku udomitelja i preuzimaju pse na svoju skrb. Bez njih ne bismo mogli ostvariti toliki broj udomljenja, zaključio je Lemić.

Svatko tko želi i ima uvjete za brigu, može udomiti psa i tako omogućiti novi život ljubimcu koji će mu zauzvrat pružiti ljubav i privrženost.