• January 17, 2024
  • Anamarija Radočaj
  • 0

Policija je u razdoblju od 13. siječnja navečer do 16. siječnja popodne, na području općine Plaški, Josipdol, Netretić i  Rakovice te na području gradova Slunja, Ozlja i Karlovca, u sedam odvojenih slučaja, spriječila krijumčarenje više stranih državljana.

Provedeno je kriminalističko istraživanje nad sedmero muškarca i jednom ženom, državljanima Turske, Srbije, Rumunjske, Litve, državljaninom Iraka s dozvolom boravka u Italiji, državljaninom Sirije s dozvolom boravka u Austriji te državljankom Turske s dozvolom boravka u Njemačkoj, starosti između 23 i 53 godina, koji su zaustavljeni i zatečeni u prijevozu stranih državljana.

Osumnjičeni su zaustavljeni u osobnim, kombi i teretnim vozilima u kojima su prevozili strane državljane, a jedno osobno vozilo, kojim je upravljala 53-godišnja turska državljanka s dozvolom boravka u Njemačkoj služilo je kao prethodnica krijumčarenju stranih državljana.

U jednom je slučaju, na području općine Netretić, vozač pobjegao i ostavio kombi vozilo sa stranim državljanima, a pregledom terena nije pronađen.

Sumnja se da su osumnjičenici prevozili više stranih državljana koji su na nezakonit način prešli državnu granicu Republike Hrvatske. Prema stranim državljanima koje su prevozili postupno je sukladno Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti te Zakonu o strancima.

Nakon dovršenih kriminalističkih istraživanja protiv petero osumnjičenih muškaraca i žene te nepoznatog vozača koji je pobjegao na području općine Netretić podnesene su kaznene prijave budući je utvrđeno da su iz koristoljublja za unaprijed dogovoreni novčani iznos prevozili strane državljane do krajnjeg odredišta, dok je protiv dvoje osumnjičenih muškaraca podnesen optužni prijedlog nadležnom sudu zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o strancima.

Prema trojici osumnjičenih vozača postupano je i sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama.