Centar za pružanje usluga u zajednici “Vladimir Nazor” u suradnji s brojnim likovnim umjetnicima organizira jubilarnu 50. Zimsku likovnu koloniju ili ZILIK. Likovne umjetnike selektirala je izbornica ZILIK-a Sonja Švec Španjol, a povodom jubilarne obljetnice pripremljeni su mnogi zanimljivi i raznoliki sadržaji, aktivnosti i događanja.

Otvorenje Zimske likovne kolonije počinje u ponedjeljak 22. siječnja 2024. u 10 sati Malim ZILIK-om, a svečano otvorenje velikom izložbom iz fundusa “ZILIK – 50 godina” istog dana u 20 sati u Galeriji “Vjekoslav Karas” u Karlovcu. Kustosica izložbe je diplomirana povjesničarka umjetnosti, muzeologinja, nezavisna kustosica i izbornica ZILIK-a Sonja Švec Španjol. Na izložbi retrospektivnog karaktera bit će predstavljeno 150 radova iz fundusa ZILIK-a ukupno stotinu umjetnica i umjetnika koji su sudjelovali na ZILIK-u. Na Velikom ZILIK-u sudjelovat će ukupno 13 umjetnica i umjetnika odabranih putem javnog natječaja za sudjelovanje. Na njemu će sudjelovati umjetnice i umjetnici iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije i Sjeverne Makedonije. Tema jubilarnog 50. ZILIK-a je “prijateljstvo”.

Priprema se i Mali ZILIK na kojem će pet akademskih umjetnica i umjetnika održati raznolike i kreativne likovne radionice za djecu iz Centra za pružanje usluga u zajednici “Vladimir Nazor” te djecu iz škola i domova iz cijele Hrvatske koji redovno svake godine dolaze na ZILIK.

Posebno valja izdvojiti promociju serije meteoslikovnica pod nazivom “Vremenaste priče” koju će održati najpoznatiji hrvatski meteorolog Zoran Vakula i najpoznatiji hrvatski karikaturist Nik Titanik. Zoran Vakula i Nik Titanik dolaze u goste u četvrtak 25. siječnja 2024. u 11:15 sati u dvorani gdje se održavaju likovne radionice Malog ZILIK-a. Vakula piše, a Nik Titanik crta u zajedničkom projektu meteoslikovnica pod nazivom “Vremenaste priče”. Cilj meteoslikovnica je educirati – približiti neke često spominjane meteorološke termine mladima kako bi kasnije bolje razumjeli i imali koristi od meteorološke informacije, posebice u suvremeno doba sve očitijih klimatskih promjena i globalnog zatopljenja. Nakon promocije zainteresirani će moći kupiti meteoslikovnice po prigodnoj cijeni i uz autograme autora.

Izložba “ZILIK – 50 godina” ostaje otvorena do 29. veljače 2024. i može se pogledati u radno vrijeme Galerije “Vjekoslav Karas” u Karlovcu.