Nastavak Dugoreškog amfiteatra – Park dr. Franje Tuđmana ove godine kreće s konkretnijim radovima. Iako su neki zahvati bili planirani još za prošlu godinu, zbog aglomeracije i radova u ulici Jozefa Jeruzalema odgođeni su za ovu godinu. Za sad je završeno sidrenje stabala koja se neće rušiti te uklonjeno nekoliko stabala koja su opasna za prolaznike i imovinu

-Za ovu godinu ostaje orezivanje, postava ambijentalne rasvjete te sadnja novog drveća i grmlja. Također predviđene su i stazice u sipini te asfaltiranje postojećih i uređenje stare fontane u parku, najavio je Mladen Rakočević, pročelnik UO za prostorno planiranje.

Projekt parka je usuglašen s konzervatorima jer se nalazi u zoni zaštite, a u proračunu je predviđen iznos od 390 tisuća eura.

-Jasno da se bolesna stabla trebaju uklonit. Struka nam je pojasnila da drvo naizgled ne mora nužno izgledati opasno, ali ono to može biti. Zahvaljujem svim “novoprobuđenim” aktivistima i svima koju brinu, ali moramo pustit struci da radi svoj posao. Pred par godina smo platili štetu na autu kad je pala grana u parku. Tad smo imali sreću što je grana pala na auto, a ne na čovjeka. Starom parku ćemo vratiti ono ruho koje je imao pred 100 godina ali jasno, s novom vrstom drveća, dodao je gradonačelnik Tomislav Boljar.

Ono što se naglašava je kako se niti jedno stablo ne ruši stihijski, već prema mišljenju i zaključcima struke. S druge strane, Boljar je najavio planirano rušenje stihijski zasađenih stabala u centru Duge Rese.

-Sigurno ćemo rušiti sva ona stabla gdje su pojedinci zasadili nešto na javnu površinu. Ljudi su sadili borove, trešnje, orahe itd., što god im je palo napamet. Postoji način na koji se drveća u urbanim sredinama sade i tih pravila se treba pridržavati. Dobar primjer je trg svetog Jurja. Prijašnja stabla su bila opasna i neprestano smo očekivali mogući nesretni slučaj i jedva smo dočekali da se sruše. Struka određuje koje se drveće sadi u urbanoj sredini i toga se moramo svi skupa pridržavati, pojasnio je Boljar.