Tijekom sto godina poslovanja salona Gerber promijenile su se tri države, dva rata, nekoliko svjetskih kriza, ali salon je neprekidno odgovarao na sve zahtjeve koje su vremena nosila i uspio opstati do danas.

-1924. godine, nakon velike krize koja je vladala u Njemačkoj, moj prvi prethodnik Karlo Kopf stigao je iz Leipziga u Karlovac. Rođeni Osječanin, po preporuci prijatelja stigao je tada u Karlovac. Karlovac je bio dobro stojeći grad, najbogatiji od tri Karlovca u Kraljevini Jugoslaviji. Otvorio je obrt u sklopu samostana Presvetog Trojstva na mjestu gdje je nekoć bila staklana. Tek 1936. Karlo Kopf je otvorio lokal koji već godinama stoji na istom mjestu, rekla nam je Nada Gerber, vlasnica od 1924 – 2021.

S njegovim umirovljenjem, svekrva Nade Gerber je naslijedila salon.

-Moja svekrva je kao mala djevojčica došla naukovati u ovaj salon. S obzirom na to da on nije imao djece, nju i njezinu obitelj je uzeo pod svoje i živjeli su u zajedničkom kućanstvu. S Karlovim umirovljenjem, moja svekrva je preuzela lokal i vodila ga do 1994. godine. Moj muž, njen sin, se nije htio baviti frizerstvom, pa je tako lokal došao u moje ruke. Nakon što sam se udala i susrela s ovim poslom, zaljubila sam se u frizerstvo i odlučila se prekvalificirati. Imala sam dobar posao u javnoj službi, međutim kreativnost koju frizerstvo nudi me privuklo. Radim ovdje od 1979., a salon sam službeno preuzela 1991. godine. Pred tri godine sam otišla u mirovinu i izuzetno mi je drago što je moja bivša zaposlenica, koja je također ovdje učila zanat i ostala raditi, postala četvrta vlasnica ovog salona. Ovaj salon neprekidno radi već 100 godina i vjerujem da je među najstarijima u Hrvatskoj, ako ne i najstariji.

Gospođa Nada se zaljubila u ovaj posao te ulagala sve svoje umijeće i sposobnost u vođenje salona. To je prepoznato i na višoj razini pa je u čak dva mandata bila predsjednica ceha frizera Hrvatske. U tako dugom poslovanju bilo je mnogo uspona i padova, a kao najzahtjevniji period ističe vrijeme nakon svjetske krize 2008. godine.

-Ne bi vjerovali da, Domovinski rat koji je donio strah za vlastiti život i život bližnjih i naravno manjak posla, međutim mislim da mi je to bilo jedno od najboljih razdoblja. Imali smo toliko elana, na koncu bili smo i mlađi. Kraj nas je bio i Caritas kroz koji smo pomagali prognanicima, živjeli smo život tih ljudi zajedno s njima. Vojnici su dolazili s ratišta na okrjepu i šišanje. Ponekad kad je bilo granatiranje vodili smo mušterije preko puta u podrum. Ni mi, a ni mušterije nismo odustajali, radili smo sve godine Domovinskog rata. Vodila nas je misao kako će nam biti bolje i lakše u trenutku kad se osamostalimo i ta misao nas je vodila kroz ružne trenutke. U bivšoj državi bilo je zaista ružnih situacija i odnosa prema obrtnicima. Novo vrijeme nam je donijelo pozitivne promjene, dodala je Nada.

Kako je i bivša vlasnica Nada Gerber istaknula, svako vrijeme nosi svoje izazove, no ovaj period je za sve obrtnike u Zvijezdi poprilično izazovan.

-Neke od naših mušterija su gospođe u godinama kojima je teško dolaziti do salona i hodati prekopanom Zvijezdom, također nema ni parkinga. Često mi se dogodi da imam pun salon mušterija na farbanju i jednostavno nestane vode. Često nestane struje, nema javne rasvjete već tri tjedna, izlog nam je oštećen. Osim radova na cesti, radove imaju i u Svetoj Trojici, pa nam trenutno zbog njihovih radova prokišnjava krov. A osjeti se i pad u dolasku mušterija, izjavila je Anita Mamić, vlasnica od 2021. godine.

Ovaj teški period za obrtnike trebao bi završiti za dvije godine. Sada ostaje nada da će ih većina to uspjeti prebroditi.