Grad Karlovac već je neko vrijeme jedno veliko gradilište. Dok jedan dio građana pozdravlja i veseli se krajnjim rezultatima, drugi dio negoduje jer im je, kako kažu, životna svakodnevica vidno otežana i ne nazire se kraj. Naša ekipa razgovarala je s Dubravkom Ivanićem koji živi u Ulici Prilaz Kozjači gdje već neko vrijeme traju radovi na aglomeraciji.

Informacija o radovima, kako kaže, jako je malo, nigdje ništa nije ograđeno, nema ploče, a najveći problem je taj što su odsječeni i što do nekih kuća već gotovo dvije godine ne može doći ni hitna ni vatrogasci ni poštar što je poprilično frustrirajuće.

Mi ne možemo autima prići našim kućama. Radovi se izvode već dvije godine, a za to vrijeme automobile ostavljamo na cesti, gotovo dva kilometra dalje i hodamo preko brda. To više nema smisla. Ljudi moraju na posao, vozimo djecu u vrtiće i škole, moramo do doktora, u trgovine… Ljeti još kako tako, zimi je jako teško, ispričao nam je Dubravko.

Gospodin Ivanić uputio je poruku, molbu svima onima koji mogu nešto učiniti i olakšati im živote.

Neka nam omoguće alternativne prilaze kućama, ovo je jako teško, pogotovo starijim osobama. Željeli bismo znati i do kada će radovi trajati, što se točno radi u kojem trenutku. Smatram da na to imamo pravo.

Stanari tvrde da su razgovarali i s izvođačima radova koji su se ogradili od cijele priče i poručili im da se snalaze kako znaju i mogu. Mi smo pak kontaktirali karlovački Vodovod i kanalizaciju, naručitelje radova te ih tražili komentar o cijeloj situaciji.

Njihovo priopćenje prenosimo u cjelosti:

Radovi u ulici Prilaz Kozjači obuhvaćaju izgradnju sanitarne kanalizacije i vodoopskrbnog cjevovoda te izvedbu pripreme za kućne priključe odvodnje, kao i prespoj postojećih kućnih priključaka vodoopskrbe na novoizgrađeni cjevovod. Izvođač radova snosi isključivu odgovornost za sve aktivnosti na gradilištu, mora voditi brigu o održavanju gradilišta prohodnim te se držati odredbi rješenja o privremenoj prometnoj regulaciji koju mu izdaje nadležni gradski odjel.

Izvođač radova ima ugovoreni rok za izvršenje ugovora, a unutar tog roka on sebi određuje mikrodinamiku i slijed radova po pojedinim gradilištima, pa tako i u navedenoj ulici. Želimo i ovdje napomenuti kako mi kao naručitelj u kontinuitetu reagiramo prema izvođačima na svim gradilištima da se aktivnosti provode kvalitetno, da se ubrzaju gdje god je moguće i da se posebno vodi računa o urednosti gradilišta i maksimalnom olakšavanju svakodnevice stanara u zoni radova.

Međutim, postoje okolnosti na gradilištu kada prohodnost nije moguća neprekidno, obzirom se izvode radovi, obzirom su neke ulice uske- poput ove ulice, a sama tehnologija izvođenja radova je takva da se u određenom dijelu dana ne može pristupiti vozilom do kućanstva već se isto primjerice mora parkirati gdje je najbliže moguće na trasi radova. Prema informacijama kojima raspolažemo, izvođači su u kontaktu sa stanarima, a aktivnosti koje se sada izvode, nastavak su radnji koje su bile prekinute prilikom korištenja kolektivnog godišnjeg odmora tijekom blagdana, a što su imali izvođači na svim gradilištima aglomeracije.

Aktualni radovi obuhvaćaju izvedbu pripreme za kućne priključke odvodnje i prespoj vodoopskrbnih priključaka, a prema informacijama dobivenim od izvođača radova, trajat će još okvirno 10-ak dana. Nakon tih aktivnosti uslijedit će radovi na pripremi prometnice za asfaltiranje.

Podsjećamo naše sugrađane da nam se uvijek mogu obratiti bilo pozivom na 649 146 ili e-mailom na : aglomeracija@vik-ka.hr, zahvaljujemo na dosadašnjem razumijevanju i pozivamo na nastavak suradnje i dijaloga do okončanja radova.