• January 26, 2024
  • Sven Toljan
  • 0

Sastanak o statusu projekata na području Općine Plitvička jezera i Općine Rakovica održan je u Vijećnici Općine Rakovica. Raspravljalo se o aglomeraciji Plitvičkih jezera, projektu vodoopskrbnog sustava Lička Jasenica-Rakovica-NP Plitvička jezera i programu smanjenja gubitaka na području općina. Načelnik Općine Rakovica Mihovil Bićanić prokomentirao je što se sve događalo nakon godinu dana od prijašnje potpisanog projekta i aglomeraciju na području općine. Napomenuo je kako im je jedna od današnjih tema status prometa po pitanju vodoopskrbe na području Općine Plitvička jezera i Općine Rakovica.

-To uključuje vodovod Lička Jasenica za koji smo prošle godine 11. siječnja potpisali ugovor za početak izvođenja radova na projektu. To je sada predano na procjenu za studiju utjecaja na okoliš i čekamo odgovor ministarstva. Projekt je bitan za obje županije i nama lokalno kako bismo konačno riješili probleme koji već više od 30 godina postoje kod nas. Mislim da ćemo do ljeta imati i pravomoćnu građevinsku dozvolu. Druga tema je aglomeracija Plitvičkih jezera, projekt koji se radi već 10 godina i dovršen je, a status prometa ćemo danas prokomentirati, objasnio je Bićanić.

Bićanić je izrazio nadu da će uskoro započeti nabava za radove predviđene u projektu u koji su uključena i Plitvička jezera. Zbog zaštite prirode sam UNESCO potiče realizaciju svih predviđenih aktivnosti.

-Treća točka je smanjenje gubitaka za obje općine, a ovo je prvi put nakon nekoliko godina da smo se razdvojili ugovorima. Za Općinu Rakovica mogu reći da smo potpisali 2,8 milijuna eura, a prošle godine smo iskoristili 421 tisuća eura s kojima smo promijenili 2 i pol kilometra vodovoda. Već smo smanjili određene gubitke, a cilj nam je dok ne dođe Lička Jasenica da stabiliziramo sustav i da kroz najkasnije 5 godina smanjiti gubitke na nekih 30 posto umjesto 62, koliko je bilo početno stanje kada smo potpisali sporazum, rekao je Bićanić.

Bićanić je napomenuo kako bi realizacijom svih predviđenih aktivnosti Općina Rakovica trebala dobiti adekvatnu odvodnju i stabilnu vodoopskrbu. Trenutno primaju 22 litre po sekundi, a s projektom bi mogli dobivati po 120 litara u sekundi. S obzirom da je u ljetnim mjesecima potrošnja vode po 50 do 60 litara u sekundi, to je itekako potrebno. Cilj je smanjiti redukcije tijekom ljetnih mjeseci.

Uz načelnike općina, na sastanku su bili prisutni i županica Karlovačke županije, župan Ličko-senjske županije i predstavnici Hrvatskih voda. Zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić prokomentirao je temu aglomeracije koja je krenula još 2015. godine, 2018. uveden je privremeni pročistač, ali potpuno realizirane aglomeracije još uvijek nema.

-Ne vidim bojazan da se aglomeracija Plitvička jezera kao takva ne provede. S obzirom da je potpisano 60-ak projekata, a neki su već i završeni. Kada su krenuli, nije bilo prostora i novaca da prođu svi koji trebaju, a među njima i Plitvička jezera. Ukoliko kroz sustav bodovanja koji očekujemo se zadovolje svi kriteriji, nema razloga da se taj projekt ne krene, rekao je Vukmirić.

Vukmirić je izjavio kako je rezervirano još 334 milijuna eura za sve preostale aktivnosti vezane za aglomeraciju i da nema razloga da projekt ne krene. Okupili su se i da ohrabre sve sudionike projekta, a izražena je nada da će u naredne 3 ili 4 godine riješiti i vodoopskrbu i aglomeraciju na području općina. Vukmirić je objasnio i što se promijenilo u godinu dana oko vodovoda Lička Jasenica.

-Potpisan je ugovor u vrijednosti od 2,8 milijuna eura. Ne vidimo i ne čujemo da ima ozbiljnijih problema. Ponavljam, tu smo svi zajedno, jedan tim ljudi koji žele ovaj kraj učiniti uspješnijim, zaključio je Vukmirić.

Vukmirić je zahvalio županici Martini Furdek Hajdin i županu Ernestu Petryju na potpori oko realizacije projekata. Hoće li se pitanje vodoopskrbe i aglomeracije zaista razriješiti u naredne 3 ili 4 godine, kako je optimistično predviđeno, preostaje za vidjeti.