Na današnji dan obilježava se Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta, dan prisjećanja svih žrtava najvećeg genocida u povijesti čovječanstva. Predstavnici Udruge „Židovi u Karlovcu“ s gradonačelnikom Karlovca Damirom Mandićem položili su cvijeće i upalili svijeće kod novouređene mrtvačnice na Židovskom groblju. Mrtvačnica je napravljena davne 1892. godine, a sada je dobila novi sjaj.

– 2016. godine započeli su istražni radovi. Napravljene su snimke izvedenog stanja i projektna dokumentacija. Zatim se kroz godine pristupilo nekoj vrsti radova. Tako je prvo napravljena statička sanacija. Nakon toga je obnovljena oborinska odvodnja, napravljena je izolacija, obnovljena je i izmjenjena sva stolarija, uređen je okoliš i unutar same mrtvačnice napravljeni su elektroradovi te ostali građevinsko – obrtnički radovi, Ana Hranilović Trubić, gradska pročelnica.

Prošle godine restauirani su izvorni oslici na stropu i zidovima. Ukupna ulaganja iznose oko 230 000,00 eura, a Ministarstvo kulture i medija sufinanciralo je oko 93 000,00 eura.

Cijela priča završila je restauratorskim radovima. Međutim, treba reći da je sve i započelo restauratorskim radovima koje je i u početnoj i u završnoj fazi izvela tvrtka Vuksan iz Velike Gorice koja je odradila jako dobar i kvalitetan posao, Sonja Kočevar, pročelnica Konzervatorskog odjela.

Prilikom restauratorskih radova otkrivena su još 3 sloja. U završnoj fazi je izrada cjelokupnog Židovskog groblja i mrtvačnice zbog upisa u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Nama malopreostalim potomcima nekad brojne židovske zajednice ovo puno znači. Izuzetno nam je drago da imamo mrtvačnicu kad već nemamo Sinagogu, Tena Korkut, Udruga “Židovi u Karlovcu”.

U gradu Karlovcu svega se 5-ero ljudi izjasnilo da su Židovi, pa izvorna funkcija ove mrtvačnice neće biti niti u budućnosti s namjenom ukopa mnogobrojnog stanovništva. Želja Židova u Karlovcu jest da se povremeno u njoj izvode koncerti ozbiljne sinagogalne glazbe.

– Već niz godina, od 2007. u Karlovcu radim na edukaciji, ne samo o Holokaustu, već i općenito o ljudskim vrijednostima. Načinili smo nekoliko projekata počevši s Tenom i njenom obitelji, Tatjana Protulipac, profesorica povijesti.

Obitelj Reiner značajna je za grad Karlovac, jer je upravo na njezinu inicijativu nastalo Gradsko kazalište Zorin dom. Zgrada Glazbene škole Karlovac nekad je bila palača spomenute obitelji, a bili su inicijatori i izgradnje Sinagoge koja danas više ne postoji.

– Mislim da i na ovaj dan moramo na neki način svima osvjestiti, počevši svatko od sebe, koliko je u biti važno da sve ono što nas čini različitima, u konačnici je nebitno u odnosu na ono da smo prije svega svi čovjek, Damir Mandić, gradonačelnik Karlovca.

Iz Udruge „Židovi u Karlovcu“ nadaju se da će ovaj objekt postati i točka turističke rute mnogih turista koji dođu u Karlovac, ali da se povijest Holokausta nikad više neće ponoviti dok je čovječanstva na ovoj planeti.