Na području Policijske uprave karlovačke u tri odvojena slučaja unazad dva dana policijski službenici koji rade na poslovima suzbijanja krijumčarenja migranata i sprječavanja nezakonitih migracija uhitili su četiri strana državljana. Sumnjiče se da su počinili kazneno djelo Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma, odnosno, da su prevozili strane državljane koji su na različitim mjestima nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku.

Kriminalističko istraživanje provedeno je nad trojicom muškaraca u dobi od 26, 55 i 25 godina te ženom u dobi od 54 godine (državljanima Estonije, Italije i Latvije). Tijekom policijskog postupanja strani državljani izrazili su namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnom zaštitom.
 
Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da je državljanin Estonije osobnim vozilom mađarskih nacionalnih oznaka u dva slučaju prevozio više stranih državljana i ostavio ih u blizini graničnog prijelaza sa Slovenijom, a nakon čega su strani državljani protuzakonito ušli u Republiku Sloveniju gdje su zaustavljeni od policije Republike Slovenije. Nakon dovršenih kriminalističkih istraživanja protiv državljanina Estonije i Litve podnesene su kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma budući je utvrđeno da su iz koristoljublja, za unaprijed dogovoreni novčani iznos, prevozili strane državljane do krajnjeg odredišta, dok je protiv državljana i državljanke Italije podnesen optužni prijedlog nadležnom sudu zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o strancima, priopćili su iz policije.
 
Prema jednom osumnjičenom policijski službenici postupali su i sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama.