Robotika, programiranje, 3D modeliranje i STEM područje općenito sve su više traženi na današnjem tržištu rada. Upravo će se time baviti djeca na projektu Teslina STEM priča“ koji će se održavati u karlovačkom Nikola Tesla Experience Centru. Projekt je financiran europskim novcem, odnosno iz programa Europskih snaga solidarnosti. Vrijednost mu je nešto više od 8 tisuća eura, a provode ga petero mladih studentica: Mihaela Maglić, Klaudija Sivč, Una i Tena Šnajdar i Marija Škrtić, a sudjelovala i mentorica Suzana Šnajder iz Zajednice tehničke kulture Karlovac. Jedna od članica projektnog tima, Mihaela Maglić, uvodno je objasnila kako je došlo do projekta.

-Krenulo je spontano okupljanjem na obilježavanju 150. obljetnice godišnjice Tesline mature ovdje u Karlovcu, odnosno ovdje u Nikola Tesla Experience Centru. Cure su bile oduševljene 3D printerom koji imamo ovdje u Centru, a s obzirom da Klaudija i ja ovdje radimo, složili smo se da bismo mogli provoditi neke radionice vezane za 3D tisak za djecu i mlade. Spontano smo podijelile i uloge, Klaudija i ja smo zadužene za administraciju, a Marija, Tena i Una za edukaciju, objasnila je Maglić.

Svaka edukatorica bit će zadužena za jedan set radionica, što uključuje programiranje, modeliranje i robotiku. Članice projektnog tima žele kasnije i nadograditi projekt.

-Za početak, želimo djeci pružiti neformalno obrazovanje, kako djece karlovačkih osnovnih škola, tako i za djecu u cijeloj Karlovačkoj županiji kako budemo nadograđivali projekt. Što se tiče tehničkih detalja, sve radionice će se provoditi ovdje, u brainstormu. Broj sudionika će biti ograničen, a ciljna skupina su nam djeca od 6 do 14 godina. Prijave će biti moguće putem našeg maila ntecprijave@gmail.com, rekla je Maglić.

Članica projektnog tima Tena Šnajdar predstavila je radionicu „Pčelice i bube“. Radionica će se održati jednom mjesečno, a namijenjena je djeci od 6 do 10 godina starosti te je prvi korak ulaska u svijet elektrotehnike i lemljenja. Djeca kroz radionicu, uz podršku mentora, uče lemiti s ciljem da roboti zasvijetle.

Na radionicama će se obraditi osnovne stvari vezane za strujni krug i lemljenje, a svaki polaznik će moći izraditi jednostavniji sklop. Još jedna članica projektnog tima, Marija Škrtić, objasnila je kako će voditi radionice 3D modeliranja i 3D olovke na radionicama 3D ispisa.

-Proći ćemo neke osnove poput 3D modeliranja, kreiranja vlastitog modela, zatim priprema modela za 3D ispis i samog rada na 3D printeru. Učenici će samostalno izraditi 2 modela koji će isprintati. Jedan će ponijeti kući, a drugi ćemo izložiti na završnoj izložbi, izjavila je Škrtić.

Učenici će naučiti pojmove dvije dimenzije, tri dimenzije, volumen i prostor, a sve kroz zabavan način crtanja u prostoru 3D olovkom. Radionice će se održavati u maloj dvorani na 2. katu Nikola Tesla Experience centra Karlovac. Prvi set radionica ciljano kreće u veljači kako bi u vrijeme praznika djeca mogla sudjelovati. Trajat će do listopada, a na kraju će biti izložba radova svih učenika koji su sudjelovali i digitalna brošura za sve edukatore koji žele dalje provoditi slične radionice.