Održana su predavanja u Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” Karlovac vezana uz temu moždanih udara kod žena. Predavanja su organiziran povodom obilježavanja “Dana crvenih haljina”, javnozdravstvene kampanje pokrenute na inicijativu Hrvatskog neurološkog društva s ciljem podizanja svijesti o moždanom udaru kod žena. Kampanja se svake godine provodi pod geslom #nosicrveno, a simbol kampanje je crvena haljina – haljina kao univerzalna slika žene i crvena kao boja zdravlja, života i živosti, ali i upozorenja. Predavanje s temom “Moždani udari u žena” održala je dr. med. Emilija Erdeljac, a drugo predavanje “Predstavlja li moždani udar u žena rizik za demenciju?” održao je dr. sc. Andrija Lončar.

Govorit ćemo o nizu faktora rizika, nekih promjenjivih, a nekih nepromjenjivih. Govorit ćemo o tome zašto je možda bolest specifičnija za žene nego za muškarce zbog određenih životnih razdoblja. Također ćemo govoriti o mogućnostima liječenja, vrstama moždanog udara, rekla je Emilija Erdeljac, neurologinja u Općoj bolnici Karlovac i voditeljica Odjela za neurologiju.

Na neurologinju Erdeljac nadovezao se drugi predavač Andrija Lončar, također neurolog u Općoj bolnici Karlovac.

Govorit ću o zajedničkim faktorima rizika i o tome kako sve skupa možemo spriječiti jer sprječavajući moždani udar kod žena, također sprječavamo mogućnosti demencije u velikom broju slučajeva. Više od 56% oboljelih od moždanog udara su žene, a demencija, posebno Alzheimerova bolest, disproporcionalno zahvaća puno više žena nego muškaraca. Ima tu još drugih faktora o kojima ćemo čuti, a to je da je briga za žene, odnosno da je uloga žene u obitelji i društvu dodatan teret kod žena koje dožive moždani udar, a kasnije možda razviju i demenciju, izjavio je Lončar.

Lončar je dodao kako ga je iznenadila tako velika posjećenost predavanjima. Doista, Ilirska dvorana knjižnice bila je potpuno ispunjena, a bile su potrebne i dodatne stolice za sve posjetitelje. Publiku su činile većinom žene odjevene u crveno, a među njima je bila i zamjenica županice Karlovačke županije Vesna Hajsan Dolinar.

Javnozdravstvena kampanja „Dan crvenih haljina“ obilježava se prvog petka u veljači diljem svijeta. Cilj akcije je podizanje svijesti o karakteristikama i specifičnostima moždanog udara kod žena, trećeg vodećeg uzroka smrtnosti i prvi uzrok invalidnosti kod žena.