Unutar Gimnazije Karlovac još 1999. godine osnovana je školska sekcija pod nazivom Videodružina Gimnazije Karlovac. Kada su mladi entuzijasti postali maturanti, krenulo se u osnivanje formalno pravne udruge, odnosno Kinokluba Karlovac koji ima dugogodišnju povijest. Ove godine slave 22. rođendan, a bave se pretežito audiovizualnim djelatnostima i radu s mladima. Kinoklub Karlovac čini skupina mladih i aktivnih ljudi kojima je zajednička ljubav prema filmu, videu i filmskoj kulturi. Koordinatorica Kinokluba Lucija Ćeškić objasnila je čime se bave.

-Provodim tečaj filmske umjetnosti, a trenutno smo realizirali prvu epizodu podcasta s mladima. Osim toga, imamo kroz cijelu godinu razne radionice, edukacije, kinotečni i festivalski program. Imamo 3 festivala, jedan je za mlade, 4 River Film Festival, a drugi je za one malo starije 18+, to je Fuse, festival eksperimentalnog filma. Treći najmlađi festival je Stop motion scena koji će biti u svibnju ove godine. S njim pokrećemo festivalsku sezonu, pa pozivam sve mlade da nam se uključe u rad rekla je Ćeškić.

Festivalski programi odsada se mogu provoditi u Kinu Edison koje je nakon dugog razdoblja neaktivnosti svoja vrata otvorilo prošle godine. Popratni programi nastavit će se održavati u javnim prostorima kojima upravljaju udruge poput Centra za mlade i Društvenog centra Prostorija. Međutim, sada se natjecateljske projekcije mogu održavati u pravom kinu, a tu su i radionice koje Kinoklub provodi s mladima i koje rezultiraju produkcijom kratkometražnih filmova.

-Program tečaja filmske umjetnosti namijenjen je najviše mladima. Provodi se više mjeseci, a uključuje i neki teorijski okvir, rade se praktične vježbe snimanja i snimanja zvuka. Dolaze nam naši stariji članovi koji dugi niz godina podržavaju sam rad. Imamo i gostujuća predavanja, a rezultat je snimljen jedan kratkometražni film koji se distribuira po drugim festivalima, a nadamo se i da će ući u natjecateljski program rekla je Ćeškić.

Početkom prošle godine Kinoklub je pokrenuo i podcast kada je snimljena prva epizoda s bendom Prazan stan. Drugi ciklus krenuo je u jesen 2023. godine, a Ćeškić je istaknula kako nije riječ samo o jednostavnom snimanju podcasta, već o radioničkom programu na kojem se uči rad s opremom, montaža zvuka i cjelokupno snimanje slike. U planu je emitirati epizode jednom mjesečno. Tajnik Kinokluba Karlovac Toni Šarić objasnio je kako su u 2024. godinu ušli nastavljajući dosadašnje aktivnosti, ali u pripremi su i neke nove.

-Možemo najaviti jedan program koji smo pripremili za učenike tijekom školskih praznika. Cijeli tjedan ćemo imati više aktivnosti, od filmskog kviza do gledaonica. Svakako izdvajam gledaonicu videospotova jer nam je cilj ove godine snimiti određen broj videospotova baš za karlovačke sastave, rekao je Šarić.

U pripremi su i programi vezani za gaming i umjetnu inteligenciju u suradnji s drugim gradskim institucijama. Svoje aktivnosti Kinoklub uglavnom veže uz školsku godinu, pa će do lipnja realizirati najveći dio programa.

-Istaknuo bih odličnu suradnju s obrazovnim djelatnicima. Ponosni smo na sve projekte i aktivnosti u kojima su i oni uključeni. U pripremi nam je nešto vezano i za jednu izvanškolsku aktivnost koja će na malo neformalniji način približiti filmsku umjetnost mlađim generacijama. Nadam se da ćemo s vremenom još spustiti tu dobnu granicu i uključiti učenike osnovnih škola uz već odličnu suradnju s učenicima srednjih škola, rekao je Šarić.

Na Youtube kanalu Kinokluba Karlovac nalazi bogata arhiva dosadašnjih filmskih radova. Iz Kinokluba su otvoreni  za sve suradnje i pozivaju svakoga tko ima neku ideju da im se obrati. To je moguće putem društvenih mreža ili osobnim dolaskom na neku od aktivnosti Kinokluba. Premda su koronakriza i dugotrajan nedostatak kina u Karlovcu znatno otežali rad, Kinoklub je spreman za novi početak, s novim vizualnim identitetom.