Svake se godine od 11. do 17. ožujka u Hrvatskoj obilježavaju Dani hrvatskoga jezikatim, a tim povodom održava se i svečana dodjela Nagrade „Dr. Ivan Šreter“. Nagrada se dodjeljuje pobjedniku natječaja za novu hrvatsku riječ koji provodi časopis Jezik, a podupire Zaklada „Dr. Ivan Šreter“. Ovim putem su se nove riječi našle u leksikonu hrvatskog jezika. Neke od njih samo su predložene na natječaju, a neke prihvaćene u jeziK, no, znaju li ljudi što te riječi uopće trebaju značiti?

Većina karlovčana pogodila je da je riječ RASKRUŽJE novina za KRUŽNI TOK no većina drugih riječi im nije imala smisla. ZATIPAK je nova riječ za TIPFELER, SMEĆNJAK za KONTEJNER, DODIRNIK za TOUCH SCREEN, OSJEĆAJNIK za EMOTIKON te DVOKRIŠKA za SENDVIČ. Ima još mnogo riječi engleskog porijekla koje se pokušavaju prevesti pa tako postoje i riječi OČVRSJE za HARDWARE i KLIZNICA za SLAJD.

Cilj natječaja i osmišljavanja novih riječi započeo je kao želja da hrvatski jezik koristi što manje posuđenica iz drugih jezika, no jesmo li ipak otišli pre daleko u stvaranju novih riječi za ono što već postoji izvorni hrvatski naziv?