Glavni zagađivači rijeke Mrežnice mogli bi uskoro biti regulirani pravnim okvirom, ali nakon što postane značajni krajobraz.

-Svjesni smo problema sa septičkim jamama i više puta smo reagirali te zvali vodnog inspektora, međutim nije bilo puno pomoći. Shodno tome, smo u Komunalnom sistematizirali radno mjesto vodnog redara koji bi rješavao ovaj problem. Ogromna ulaganja su bila prije aglomeracije, ali i sada dok je ona u tijeku, a usmjerena su na prikupljanje otpadnih voda. Također, ne možemo mi ljude natjerati da se spoje na kanalizacijski sustav. Taj problem ćemo, nadam se, uspjeti riješiti uz vodnog redara, Tomislav Boljar, gradonačelnik.

Grad Duga Resa je još 2007. godine izradio studiju zaštite rijeke Mrežnice, odnosno dokument po kome bi rijeka Mrežnica bila proglašena Parkom prirode. To nije prošlo na višoj razini, pa je zatim bio pokušaj proglašenja regionalnog parka te je naposljetku odlučeno da će biti značajni krajobraz.

-Podloga za značajni krajobraz je napravljena i Županijska skupština ju treba izglasati te ovlastiti Javnu ustanovu Natura Vivu da njime upravlja. Stvorit će se pravni okvir da se napokon može poduzeti nešto operativno jer ovako su nam ruke vezane, pojasnio je Mladen Rakočević, gradski pročelnik.

Drugi veliki problem rijeke Mrežnice je čest rafting.

-Dolaze autobusi turista koji ostavljaju smeće, ruiniraju slapove i zatim otiđu. Na tu situaciju možemo samo plakati, ali nažalost takvog zakona koji bi regulirao rafting nema. Ipak, nadamo se da ćemo vodnim redarstvom uspjeti uvesti određene kontrole i u taj segment, dodaje Boljar.

Što se otpadnih voda tiče, najbolje rješenje su vodonepropusne septičke jame i sistem kontrole jer su se drugi modeli pokazali kao preskupi i nedovoljno učinkoviti.