27. svečanost proglašenja najuspješnijih u sportu Karlovačke županije za 2023. godinu vodio je renomirani sportski novinar Jurica Ozmec, a okupljene je s par riječi pozdravio Želimir Feitl, predsjednik Zajednice športova Karlovačke županije.

-Imamo pet gradskih zajednica, 17 strukovnih saveza, jedan Para športski savez Karlovačke županije te Školski športski savez. Prema zadnjim podacima djeluje 245 sportskih klubova i udruga. Imamo registriranih otprilike 6 000 sportaša te oko 8 000 ljudi koji se bave rekreacijom. Pregledali smo rezultate u svim selekcijama i možemo se pohvaliti s 18 naslova državnog prvaka u momčadskim i ekipnim natjecanjima, 60 državnih prvaka u pojedinačnim kategorijama te četiri medalje s europskih prvenstava. Potkraj godine dobili smo od resornog Ministarstva 167 tisuća eura za 24 trenera i za opremu u 30 klubova, a u tekućoj godini smo dobili 210 tisuća eura za sufinanciranje 18 trenera i opremu za 25 klubova za rad s mladim sportašima do 18 godina, izjavio je Feitl.

-Sama nominacija je već velik uspjeh, a pogotovo nagrada i priznanje. Želim da vam to bude vjetar u leđa i podstreh za dalje, dodao je Tomislav Družak, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta.

Nagrade su bile dodijeljene u 12 kategorija. Prvi na redu bili su klubovi koji su u prošloj godini obilježili značajne obljetnice, a tu su se istaknuli Košarkaški klub “Duga Resa” koji je proslavio 50 godina postojanja, Športsko ribolovno društvo “Slunjčica” sa 75 godina postojanja te Planinarsko društvo “Dubovac” koje je u prošloj godini proslavilo veliki 100. rođendan.

Ove godine bilo je sedam nagrađenih u kategoriji uspješnih trenera Karlovačke županije. Na listi su se našli Tomislav Starešina iz Nogometnog kluba “Zrinski Ozalj”, Goran Zec trener Kelteksica, Luka Vlašić iz Taekwondo kluba Prana, Krešimir Profozić iz Mačevalačkog kluba Karlovac, Saša Belčić ispred Atletskog kluba Karlovac, Ivan Obajdin iz Kuglačkog kluba Slunj te Marko Francetić iz Košarkaškog kluba Ogulin.

Odmah zatim uslijedile su nagrade za uspješne sportske djelatnike, njih sedam. Marina Capan iz Karlovačkog saveza sportske rekreacije, zatim dr. Hrvoje Mates za doprinos i volonterstvo u NK Ilovcu, potom Vladimir Latković iz Sportsko rekreativnog kluba “Pedala laganini”, Martina Bogović iz Taekwondo kluba “Ozalj”, Antonija Božičević iz Rukometnog kluba “Drenak”, Boško Salopek iz OK “Ogulin” te Zlatko Čunović iz Košarkaškog kluba “Duga Resa”.

Uslijedile su sportske nade, njih čak 25 te odmah zatim nagrade za uspješne mlade sportaše s ostvarenim vrhunskim rezultatima, njih 15.

Uspješnih sportaša s invaliditetom bilo je dvoje, Petar Mihalić iz Para streljačkog kluba “Duga Resa” i Slavko Kralj iz Športskog društva slijepih “4 rijeke” Karlovac.

Najuspješnija ženska ekipa bile su Kelteksice, a u nominaciji su bili još OK “Ogulin”, Stolnoteniski klub “Aquaestil” iz Duge Rese te Ženski kuglački klub “Kupa”.

Najuspješnija muška momčad je Streljački klub “Policajac”, dok su još u nominaciji bili Baseball klub “Olimpija”, Atletski klub “Karlovac”, Kuglački klub “Kupa” te RK “Ogulin”.

-Jako smo sretni, fantastična sezona je iza nas, a ovo nam je drugo priznanje. U prošloj godini su se poklopile neke sitnice, a pomoglo je i to što je Grad uložio dosta u streljanu, rekao nam je Matija Cindrić ispred SK “Policajac”.

Matija Cindrić proglašen je i u individualnoj kategoriji kao najuspješniji sportaš te se osvrnuo i na tu nagradu.

-Zaista sam ponosan i sretan. Ovo mi je prva pojedinačna nagrada i veliki vjetar u leđa za dalje.

Uz Matiju su u konkurenciji bili i Andrej Belčić iz Atletskog kluba “Karlovac”, Leo Li iz Mačevalačkog kluba “Karlovac “, Domagoj Smojver iz HRK “Karlovac” te Ivan Karlo Ban iz Teniskog kluba “Ogulin”.

Najuspješnija sportašica Karlovačke županije je Xue Han Vukelja koja je propustila svečanost zbog priprema.

Posebna nagrada Karlovačke županije ide Eriki Mariji Kušić iz Auto kluba “Klek” Ogulin.

-Baziram se na Formuli Driver koja se bazira na brdskim stazama i na kronometru koji se vozi na zatvorenim stazama, a prošle godine sam se okušala kao predvozač na brdskim utrkama. Osvojila sam državni naslov u konkurenciji vozačica, državni naslov u konkurenciji juniora od 23 godine, peto mjesto u klasi i priznanje za najbolju vozačicu. Puno mi ovo znači za dalje, vjerujem da će se dobri rezultati nastaviti.

Priznanje za dugogodišnji rad u sportu dobili su Željko Capan i Branko Benković koji se u ime nagrađenih zahvalio na priznanjima.