Veleučilište u Karlovcu ponovno je domaćin stručnog skupa naziva „S pivarima, za pivare“ koji će se održati 22. ožujka. Osim domaćih i međunarodnih predavača, aktivno će sudjelovati i studenti.
– Radi se o skupu koji je prvenstveno namijenjen profesionalcima, ljudima koji rade u pivovarama, ali i svim ostalima koji su na neki drugi način vezani uz samo pivarstvo. Moja sama ideja kad sam organizirao to prošle godine po prvi put je da na jednom mjestu skupim sve te ljude, da im ponudim nova znanja i da promoviram Veleučilište, jer malo ljudi zna da je ono jedino u Hrvatskoj koje ima studij pivarstva, najavio je Goran Šarić, viši predavač na Veleučilištu u Karlovcu.
Studij pivarstva omogućuje studentima stjecanje znanja o pivarskim sirovinama, tehnološkim, kemijskim i biokemijskim procesima koji se događaju za vrijeme proizvodnje piva, ali i mogućnosti ponovne upotrebe nusproizvoda pivarske industrije. Fokus je stavljen na praktični rad u vrhunski opremljenoj veleučilišnoj pivovari. Studenti imaju priliku proizvesti različite stilove piva, ali i steći specifična znanja provjere njihovih fizikalno – kemijskih, mikrobioloških i senzorskih svojstava. Šarić nam je otkrio kakav je uopće interes za ovaj studij.
– Trenutno je dosta mali interes. Jedan moj motiv je da promoviram Veleučilište. Imamo relativno malo studenata, pa je ovo moj način da se borim za studente i da zapravo privućem što više ljudi na studij.
Budućnost pivovara nije upitna, pa čak niti nakon korone koja je zaustavila rad mnogih industrija.
– Velika većina malih pivara je preživjela i opstala. I dalje relativno dobro rade. Rekao bih da trenutno ima stotinjak pivovara, od nekakvih malih do velikih industrijskih pivovara.
Studenti, iako ih je trenutno malo, imaju puno prostora za napredak po završetku studija.
– Jedini u Hrvatskoj i šire imamo ovakvu pivovaru koja prvenstveno služi za studentske vježbe. Osim toga, imamo i vrhunski opremljen analitički laboratorij te senzorski laboratorij koji su usko vezani uz proizvodnju piva. Možemo se pohvaliti s vrlo dobrim uvjetima što se tiče same nastave, a s druge strane jako puno surađujemo s industrijom, bilo velikom, bilo malom. Tako da studenti imaju prilike jako puno toga i vidjeti i čuti i naučiti te sami raditi.
Kroz više od mjesec dana svjetlo dana ugledat će novo pivo karlovačkih studenata. Upravo zbog ovakvih praktičnih radova, studenti se osjećaju vrlo korisno na tržištu rada.
– Apsolutno. Evo, mogu reći da to ponekad zna biti dvosjekli mač, jer se zaposle i prije nego što su diplomirali. Često im budem mentor na završnom radu, pa ih moram naganjati da dođu, napišu i završe taj završni rad. Teško je kad radiš, dođeš doma s posla, moraš položiti još neke ispite i napisati taj završni rad, tako da mi je to potpuno jasno. Dosta ljudi koji imaju interes i koji imaju želju i volju, imaju mogućnosti zapošljavanja.
Osim sigurnog posla nakon studija, neke industrije nude i stipendije studentima za vrijeme studiranja što im uvelike pomaže kod ostvarivanja ciljeva.